DE DIEPSTE KROCHT

Grottenbier

Toegegeven de titel is lichtjes pejoratief. Het Grottenbier – destijds gecreëerd door één van de grootste Belgische brouwers, Pierre Celis – is dat zeker niet. Het bier wordt enkel gedurende lange tijd in krochten (lees Limburgse mergelgrotten) bewaard, met de bedoeling te ontdekken wat constante lage temperaturen doen met de smaakevolutie van een bier.

Het Grottenbier werd destijds gebrouwen door brouwerij Sint-Bernardus in het West-Vlaamse Watou en rijpteaan de andere kant van ons landje, in het Limburgse Kanne in één van de vele galerijen onder de mythischeSint-Pietersberg. “Na de ontginning van krijtturf kwamen er in die grotten champignonkwekerijen. Een idealesetting om bier te laten rijpen. De temperatuur is er constant elf tot twaalf graden Celsius. De flessen liggen plat. Geregeld moeten we ze wat draaien, zoals bij de productie van Champagne”, aldus wijlen Pierre Celis

Sinds 2017 wordt het bier in de Ieperse Kazematten Brouwerij gebrouwen. Ook de naam onderging een lichte wijziging namelijk ‘Grotten Santé’. Het bier rijpt nu onder de oude Ieperse vesten die dateren uit het tijdperk van de zonnekoning. “Wij waren al langer op zoek naar grotten in West-Vlaanderen om dit bier te laten rijpen”, aldus Marco Passarella van Sint-Bernardus.

Bier: Grotten Santé

  • Brouwerij: Brouwerij Kazematten (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,5%
  • Kleur: Mahoniebruine kleur met een beige schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Uitbundige neus met hinten van fruit, mout en specerijen.
  • Smaak: Warm met een zoete zweem, gedroogde vruchten, kandij, specerijen, vrij lange finale.
  • Food pairing: Op houtskool gegrilde rundspiesen, ijs met kersen chocoladetaart.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!