DE HOPHEMEL BEREIKT

of toch bijna

Wie woensdag in Hasselt tussen het station en de kleine ring passeert zal er niet naast kunnen kijken: bij Brouwerij De Hophemel gaat de langverwachte brouwinstallatie aankomen. Deze investering markeert een volgende mijlpaal voor de brouwerij, die sinds november vorig jaar haar taproom in de Bampslaan heeft en nu de bierproductie volledig in eigen hand kan nemen. En Hasselt is daarmee terug een echte brouwerij rijker.

Geert Vandormael, zaakvoerder van de HopHemel, licht toe:

“Tot vandaag brouwen we al onze bieren bij Brauw in Genk en zijn we beperkt tot een volume van 500 liter per batch en afhankelijk van de brouwplanning van Brauw. Met onze eigen brouwinstallatie van 1000 liter per batch zullen we in staat zijn ons productievolume aanzienlijk op te krikken tot wel 50.000 liter per jaar. Zo zullen we eindelijk aan de groeiende vraag naar onze bieren kunnen voldoen en zullen we onze bieren ook breder kunnen verdelen dan vandaag het geval is. Sinds we in Hasselt gevestigd zijn krijgen we meer naamsbekendheid en stellen we vast dat de vraag stijgt vanuit het hele land. Zelfs vanuit het buitenland, o.a. Nederland en Frankrijk, is er al interesse naar onze bieren. Maar eerst willen we ons focussen op de directe regio en hopen we dat er meer en meer cafés in Hasselt en Limburg open staan om onze bieren aan hun klanten te serveren.”

De installatie van de brouwerij in het pand zal echter geen evidentie zijn, want de acht blinkende inox ketels waaruit de installatie bestaat moeten allemaal door het poorthuis van de vroegere jeugdrechtbank, het gebouw waarin de Hophemel momenteel gevestigd is, via het terras tot in de achterbouw van het gebouw worden gebracht. “Een spectaculair precisiewerk, maar daarmee is de eerste stap gezet al er is nog veel werk aan de winkel”, weet Steven Broekx, collega van Geert te vertellen. “Het heeft ons alles samen ongeveer een jaar voorbereiding gekost tussen de eerste keuzes en de levering vandaag, dus we zijn erg blij dat de installatie er eindelijk is en we kijken er enorm naar uit om ze te kunnen gebruiken. Jammer genoeg zullen we er nog niet meteen op kunnen brouwen. Ze is geleverd in allemaal losse onderdelen als een soort Lego-bouwdoos en moet eerst nog helemaal in elkaar worden gestoken. Dan moeten we nog een hoop administratieve zaken zoals accijns, voedselagentschap enzovoort in orde brengen, maar we mikken er toch op om tegen eind dit jaar het eerste bier uit de tanks te kunnen laten vloeien.”

De moderne op stoom aangedreven brouwinstallatie bestaat naast het brouwhuis met maisch- en kookketel uit vier cylindroconische vergistingstanks, elk met een volume van 1000 liter. Daarnaast werd er geïnvesteerd in een degelijke koelinstallatie om het fermentatieproces nauwgezet te kunnen controleren, alsook een ‘hop-spider’ en ‘hop-rocket’. Die laatste twee stellen de enthousiaste brouwers in staat om hun bieren te infuseren met aromatische hoppen of andere additieven zoals fruit, thee of houtsnippers, iets waarvoor de brouwerij intussen bekend staat.

Toeristische opportuniteit voor Hoofdstad van de Smaak

Naast de productie van bier zal de brouwerij ook een nieuwe toeristische aantrekkingspool voor Stad Hasselt kunnen worden.

“We merken nu al de stijgende vraag naar rondleidingen in de brouwerij met de bijhorende bierdegustatie, ook al hadden we tot op vandaag nog geen brouwinstallatie staan. Mensen zijn nog altijd erg geïnteresseerd in het brouwproces en alles wat met bier te maken heeft, en wij delen maar al te graag onze kennis en passie over bier met geïnteresseerden. We geloven er heel erg in dat we met onze brouwerij en moderne bieren voor Stad Hasselt, dat nog steeds gekend staat als de Hoofdstad van de Smaak, een absolute meerwaarde zullen betekenen.” aldus Geert.

In november zal de taproom in de Bampslaan één jaar open zijn. “Dat zal gevierd worden, niet alleen met de inhuldiging van de spiksplinternieuwe brouwzaal, maar ook met een aantal leuke feest-activiteiten.”, vertelt Steven met fonkels in zijn ogen. “We gaan daar nog niet te veel over verklappen, maar het wordt sowieso een fantastische maand met allemaal activiteiten waarbij onze bieren centraal zullen staan. We hebben daarvoor al met een aantal bekenden uit de bierwereld waar we zelf ook enorm naar opkijken rond de tafel gezeten. We hopen daarmee onze trouwe klanten maar ook alle andere bezoekers te kunnen verrassen en onderdompelen in de wereld van bier, foodpairing en alles wat daarmee te maken heeft. We heten niet voor niks de Hophemel: we hopen iedereen die bij ons op bezoek komt door onze bieren of foodpairings in de zevende hemel te krijgen.”

Voor meer informatie en updates over Brouwerij De Hophemel, bezoek hun website op www.hophemel.be of volg hen op sociale media.

Coverfoto © Lieven Vastenavondt

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open