Kip Curry
De ‘oorsprong’ van de curry moet je in de streek rond Indië zoeken, maar dat het ondertussen misschien wel een van de meeste verspreide gerechten geworden is, hoeft geen betoog. Curry’s vind je tegenwoordig overal en in alle smaken en kleuren… mild, hot, rood, geel, groen, droog, nat, …
Vandaag betekent het woord curry eigenlijk ook niet veel meer dan ‘kruidig potje’. Dat het boordevol smaak zit is wel een ‘gemene deler’ en gezien je nu overal ‘curry kruiden’ kunt vinden, is het bovendien super makkelijk te maken. Een leuk en makkelijk recept is kip curry met ananas, waarbij het ‘kruidig potje’ wat wordt uitgebalanceerd door zoete fruittoetsen.
Wat heb je nodig (voor ongeveer 4p.)?
- 2 mooie kippenborstfilets
- 2 appelen (type jonagold)
- 1 blik ananas op lichte siroop (in stukjes maar schijven kan ook)
- 1 sjalot
- Currypoeder
- Room
- Olie
- Peper en zout
- 250 g lankorrelrijst (basmati of thai kan ook maar die hebben dus ook al een ‘parfum’ op zich)
Aan de slag!
- Doe de blokjes ananas in een antikleefpan met een heel klein beetje van het sap (siroop) en laat op het vuur zachtjes karameliseren. Zet opzij.
- Snij de appelen in stukjes (ongeveer even groot als de stukjes ananas) en bak die goudbruin in wat olie (of boter). Zet opzij.
- Snij de kip in grote blokken.
- Hak de sjalot fijn.
- Verhit wat olie in een braadpan, fruit daar de sjalot, voeg de kip toe en bestrooit met curry poeder. Bak de kip licht krokant en kruid eventueel al bij met wat peper en zout (wel opletten met de peper, de curry is reeds ‘kruidig’).
- ‘Blus’ de kippenblokjes met wat room, zet het vuur op de laagste stand en laat een klein beetje inkoken tot je een mooie saus hebt.
- Voeg de stukje appel en ananas toe en laat gewoon weer warm worden.
- Serveer met rijst en werk eventueel af met wat verse koriander als je liefhebber bent.
Tip: wens je het wat ‘exotischer’ te maken, kun je de room ook vervangen door kokosmelk … lekker, echt lekker! Maar met een bijpassend bier is dat nog beter!
Geen bier dat beter bestand is tegen een stevige curry en tegelijk volmondig genoeg is om de room de baas te kunnen dan de Troubadour Magma. Je krijgt de exotische ‘kick’ en frisse bitterheid van een mooie IPA, maar tegelijk de volle body en zachte fruitigheid van een tripel en dat in perfect evenwicht. Een evenwicht dat ook te vinden is tussen de pikante, exotische, fruitige en romige elementen van ons gerecht.
Ben je voor een versie met kokosmelk gegaan dan kun je overwegen om ook wat ‘exotischer’ te gaan op biervlak … probeer eens een Lùd Lŏk van Brussels Beer Project waarin naast pepers ook een toets kokos zit.