Perzik met tonijn
Dit weekend begint officieel de lente en dan mogen we weer wat frissere zaken op ons bord gaan leggen … al is het maar voor ’t gedacht. Een goede koude schotel is altijd makkelijk en lekker. Geen koude schotel zonder een goeie perzik met tonijn. Bij ons dan toch, want in het buitenland gaan ze je er niet zelden scheef voor bekijken … want ja, het kleurt inderdaad een beetje buiten de lijntjes van de klassieke Franse keuken … die zoute tonijn met die zoete vruchten … vis en fruit … “Ils sont fous ces Belges”! Tarara, die mensen weten gewoon niet wat ze missen tot ze het eindelijk door zo’n ‘Petit Belge’ voorgeschoteld krijgen. Een geweldige zoet-zoute smaakbom en geef toe, toch een stuk origineler dan gewoon hardgekookte eieren en wat plakjes ham en kaas voor die ‘kouwe pla’!
Ingrediënten (4 personen):
- 8 halve perziken uit blik (op lichte siroop)
- 250g tonijn uit blik (in eigen nat)
- 1 klein sjalotje
- 2 hardgekookte eieren
- mayonaise
- mosterd
- citroensap
- peper & zout
- peterselie (voor de afwerking)
Bereiding:
- Kook de eieren (kleine 10 minuten in kokend water).
- Laat ze afkoelen, pel ze en prak ze grof met een vork.
- Schil de sjalot en hak ze fijn.
- Laat de tonijn uitlekken en plet met een vork de grove stukken fijn in een kom.
- Voeg daar de eieren en de fijngehakte sjalot aan toe.
- Kruid met wat peper een een snuifje zout en meng er een beetje citroensap, een eetlepel mayonaise en een theelepel mosterd door. Indien nodig voeg je nog wat mayonaise toe tot je een homogene massa hebt (of indien je gewoon liever wat meer mayonaise hebt).
- Laat de perziken uitlekken en vul elke halve perziken op met de tonijnsalade.
- Werk af met een blaadje peterselie en leg twee stuks op elk bord.
- Dien op met witte rijst (warm of koud) of stokbrood.
Tips:
- Voor wat meer kleur kun je er ook wat blaadjes sla bij zetten.
- Aarzel ook niet om zeker genoeg tonijnmengsel te maken. Heb je over, komt dat nog heel goed van pas als beleg voor de boterham.
- Maak ook niet teveel op voorhand voor de beste presentatie. Het water dat nog in de vis zit en de siroop van de perziken zou anders de mayonaise wat kunnen doen ‘verwateren’.
Pairing:
Een zoetzout gerechtje waarvoor het niet perse evident is een perfecte partner te vinden. Het mag in ieder geval niet te bitter zijn of het gaat bijna zeker ‘botsen’. Gelukkig is het Belgisch bieraanbod gevarieerd genoeg om interessante combinaties te verkrijgen. Een mooie frisse begeleider vinden we in de Blanche de Namur. Dit prachtig Belgisch Witbier van Brasserie du Bocq heeft een wat romig mondgevoel die heel mooi aansluit bij het zacht vruchtvlees en de mayonaise in de tonijnsalade. De frisse kruidigheid (koriander en curaçao) en licht zuurtje in de afdronk komen het gerechtje verrijken en verfrissen. Ook een heel mooie dorstlesser, super fris en een bier die op zichzelf al de lente aankondigt.
Wie wat meer de fruitige kant wil opgaan kan eventueel ook opteren voor Jungle Joy van Brussels Beer Project en wie daar nog eens wat extra alcohol en wat meer zoetigheid bij wenst, kan rustig opteren voor een Pêche Mel Bush van Dubuisson.