GIANT, NORMAL, DWARF

Een ideaal eindejaarsgeschenk

Hout is trendy en hip. De ene na de andere brouwerij komt op de proppen met een houtgerijpt bier. Klassiek geschoolde brouwers en nieuwe craftbrewers experimenteren met hout in welke vorm dan ook. Zelf houtsnippers, die bon ton zijn in de wijnindustrie, zijn in zwang.

Het rijpen op vat is natuurlijk niet iets van gisteren. In België kennen we een lange traditie van houtgelagerde bieren. Denken we maar aan Lambiek en Vlaams Roodbruin. Stuk voor stuk schitterende bieren met een geschiedenis. Tegenwoordig heeft iedere brouwerij een houtgerijpt bier. Zelf Budweiser (US) wordt gebrouwen met beukenhouten chips. Het hou(d)t niet meer op.

Ook aan het thuisfront kunnen we onze favoriete bieren laten rijpen op hout dankzij Joe Paglione, een Canadese wijnmaker. Joe creëerde de Oak Bottle. “We think everyone should have access to traditional barrel aging techniques” is zijn overtuiging. Het procedé is heel simpel: vul de fles met water, verwijder het water, vul de fles met bier en wacht (24-72 uur), serveer het bier en geniet. De flessen kunnen tot 50 keer hergebruikt worden. Naast de klassieke Oak bottles, levert het bedrijf ook ‘flavoured’ exemplaren. Volgende smaken zijn beschikbaar: kers, rook, chocolade, kaneel, vanille, koffie, citrus.

Ze komen in drie maten: 750 ml, 355 ml en 150 ml en ‘size matters’, volgens de website. We testen de standaard fles van 750 ml en gebruikten Westmalle Tripel als basisbier. Na 36 uur werd het resultaat geproefd en het bier vertoonde inderdaad een subtiele houtsmaak. De fles voegde daadwerkelijk een component toe aan de Westmalle.

Wie minder geduld heeft en gaat voor onmiddellijke bevrediging kan ook gebruik maken van hun ‘Oak Tumbler’ waarbij je dus gewoon het bier moet inschenken en uitdrinken.

Heiligschennis? Misschien. Spielerei? Ja zeker. Toegevoegde waarde? In sommige gevallen. Conclusie: Leuke hebbeding voor de diehards.

Misschien ook een leuk instrument om eens wat uit te testen alvorens met een groot brouwsel ‘barrel aged’ aan de slag te gaan. Hoewel daarvoor een systeem zoals de Oak Master misschien wel interessanter is. Hierbij wordt de kurk van de fles voorzien van een aromatisch houten stokje die tijdens de rijping van het bier op fles houtaroma’s zal overdragen. Er zijn verschillende aroma’s beschikbaar en je hoeft het experimenteren bovendien niet te beperken tot bier. Belgische voorbeelden die reeds gebruik maakten van deze ‘magische’ kurken zijn Dame Jeanne – Brut d’Anvers en Waterloo Gin.

Meer info over deze opties vind je op www.oakbottle.com en www.oakmaster.es

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open