Belgische arrogantie

L’Arogante

Veel ‘Ollanders’ beschouwen België nog steeds als dat kleine, domme broertje. Ook de Fransen noemen ons trouwens ‘les petits Belges’.

Volgens onze Noorderburen kan je ‘bij ons’ ongelofelijk lekker eten, nog lekkerder bierdrinken en we praten zo schattig, maar het is niet echt serieus te nemen. Veel Vlaamse Belgen kijken op hun beurt naar Nederland op als naar een grotere broer, een stuk wereldwijzer, maar ook irritant betwetterig luidruchtig en vooral arrogant. De Walen kijken dan weer op naar het grote arrogante Franrijk. Als het in Parijs regent, druppelt het in Brussel is een waarheid als een koe, al is het dan een die van ouderdom niet meer uit de sloot raakt.

Maar één bierproducent vaart een andere koers en zet heel zelfbewust een ‘arrogant’ Belgisch bier op de markt. De start van het project klinkt als het begin van een goede Belgenmop waarmee je al lacht nog vóór het einde verteld is. Een Vlaming en een Waal zitten op café in La Roche-en-Ardenne hilariteit alom. Maar het is geen grap het is bittere ernst. Ze brouwen vervolgens samen een aantal keer in een Ardeense garage. Leslie Lambregts heeft de smaak zo te pakken dat hij zelf in zijn garage in Gent van start gaat. Het eerste brouwsel is onmiddellijk het bier dat later als L’Arogante op de markt zal gebracht worden. Omdat de reacties van bevriende brouwers zo enthousiast waren, creëerden Leslie en zijn vriendin Daniëlla de branding en overtuigden ze Pedro en Nicolas, opnieuw een Vlaming en een Waal, om het bier te commercialiseren   De productie wordt uitbesteed aan De Proefbrouwerij in Lochristi.  

What’s in the name?

De naam heeft twee betekenissen. Allereerst is L’Arogante de samensmelting van La Roche-en-Ardenne en Gent, de twee Belgische steden waar het bier ‘geconcipieerd’ werd. Maar het is ook een ‘arrogant’ bier dat luidruchtig schreeuwt ‘C’est moi la plus Belge, Ik ben de hoppigste’. Arrogantie is nochtans geen typisch Belgische eigenschap. Wel integendeel: ‘Ik weet niet of ik stoor…’ zeggen we als we ergens binnenkomen. We zijn de bescheidenheid zelve, wat soms omslaat in een minderwaardigheidscomplex. Alles is overal beter dan hier, behalve het bier natuurlijk. Ook de makers van L’Arogante vinden dat we fier mogen zijn op ons land en haar prachtige biercultuur. En misschien ook eens wat mogen ‘stoefen’. Tenslotte “Bier maakt eendracht, la bière fait l’Union.” 

Bier: L’Arogante

  • Brouwerij: L’Arogante (De Proefbrouwerij – BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 7,2%
  • Kleur: Blonde kleur met een stabiele witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Hoppige neus met grassige, florale en exotische toetsen.
  • Smaak: Aangenaam mondgevoel, vlot doordrinkbaar, hoppige en fruitige toetsen, licht zoetje, droge en vrij bittere afdronk.
  • Foodpairing: Asperges à la flamande, gebakken snoekbaarsfilet met mosterd-roomsaus, hoevekip met groentepannetje.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend