HIJ IS TERUG …

de Belgische Frank!

Brouwerij De Ranke lanceerde donderdag in de Speciale Belge taproom in Antwerpen haar nieuwste bier … de ‘Franc Belge’. Een eigenzinnige Spéciale Belge, amberkleurig met een biscuitachtige smaak, maar ook met een aangename bitterheid van de echte hopbellen. Terug naar de oorsprong van de stijl en een eerbetoon aan onze munt van weleer.

Na de invoering van de Euro in 2002 verdween de Belgische frank na 170 jaar als officiële Belgische munteenheid, maar nu maakt de Belgische frank zijn comeback. Zij het niet langer als munteenheid, maar in vloeibare vorm …

De Franc Belge is een bier in de stijl van de Spéciale Belge. Een belangrijke bierstijl voor de Belgische biercultuur. In het begin van de twintigste eeuw wordt de concurrentie van de ingevoerde Duitse en Tsjechische lagers en Britse Pale Ales steeds groter voor de Belgische brouwers. Tot dan toe brouwden de meeste Belgische brouwers vrij lichte bieren (3,5 tot 4 ° alc.vol.). De ingevoerde bieren daarentegen hadden een hogere densiteit en genoten de voorkeur van het welstellende publiek. Tussen 1890 en 1910 vervijfvoudigde de invoer van deze bieren.

Om hier een antwoord op te kunnen bieden, werd in 1904 een wedstrijd uitgeschreven in Luik om een Belgische bier te ontwikkelen dat kon concurreren met het ingevoerde bier. Pils brouwen is in de meeste Belgische brouwerijen op dat moment geen optie omdat ze niet beschikken over een koelinstallatie die nodig is voor het brouwen van lagerbieren. De eerste editie van de wedstrijd was geen succes, maar bij de tweede editie in 1905 won Brasserie Binard uit Chatelineau met hun ‘Belge du Faleau’. Het is het eerste bier in wat later de Spéciale Belge-stijl zal worden, een bier van hoge gisting, nauw verwant aan de Britse Pale Ale.

Vooral in de regio rond Charleroi en in Henegouwen kent de bierstijl snel succes. De gebruikte Pale Ale en biscuitmout geven het bier iets meer body dan een pils, en de eerste versies werden goed gehopt. De echte ‘doorbraak’ wordt bemoeilijkt door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de grondstoffen schaarste die hierop volgt. Pas na 1920 herstelt de markt zich weer geleidelijk maar de heropleving is van is van korte duur … eind de jaren twintig breekt de financiële crisis uit. Na de Tweede Wereldoorlog kennen een aantal brouwerijen wel vrij veel succes met hun Spéciale Belge (denk maar aan Vieux Temps, Palm, Ginder Ale of De Koninck) en kunnen wedijveren met de opkomst van de Pils.

Tot de jaren tachtig was het bier een bijzonder succesverhaal, maar net zoals bij pils, werd ook bij de Spéciale Belge-bieren steeds vaker gekozen voor een minder bittere smaak om de grote massa te plezieren. Op vandaag lijkt een bittere versie van dit bier minder voor handen en daar wil De Ranke (bekend om haar bittere bieren) wat aan doen … dit bier, in haar originele, bittere versie, opnieuw op de kaart zetten.

Een niet onlogische keuze daar de brouwerij is zelf een beetje een ‘Spéciale Belge’. Opgericht door twee Vlamingen, maar gelegen in het Waalse Dottenijs, eerst een West-Vlaamse gemeente maar sinds de vastlegging van de taalgrens in 1963 een Franstalige faciliteitengemeente. Bovendien ligt de brouwerij dus in de regio (Henegouwen) waar de bierstijl oorspronkelijk furore maakte.

De ‘Franc Belge’ grijpt terug naar alle kwaliteiten van een amberbier; de zachte moutsmaak van de lichtgekleurde mouten (pils, pale ale en munich) en een alcoholgehalte van 5,2 % alc.vol. Een doordrinkbaar bier met een zachte, doch uitgesproken bitterheid door het gebruik van Fuggles hopbellen, een variant van Kent Golding. Het is een ongefilterd, ongepasteuriseerd bier, waarvoor – net zoals voor alle bieren van De Ranke – enkel echte hopbellen gebruikt worden wat het bier een bittere en zachte smaak geeft.

www.deranke.be

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open