HONDERDJARIGE EIEREN !

Een Chinese delicatesse zult u zeggen. Hoe oud? Laat de verhalen maar komen … ze worden soms zelfs ‘duizendjarige eieren’ genoemd, wat al zeker je reinste onzin is gezien ze pas zijn opgekomen ergens tijdens de Ming-dynastie. Nu, waar we het vandaag over willen hebben zijn eigenlijk eieren van een heel ander kaliber. Wel hebben ze met die Chinese … ‘delicatesse’ … gemeen dat je er beter met de ogen van geniet dan er van te eten.

Dag om dag honderd jaar geleden stierf Ruslands beroemdste goudsmid en juwelenontwerper, Peter Carl Fabergé. Hij liet een oeuvre achter dat in de kunstwereld belangrijk genoeg is om die ‘verjaardag’ niet zomaar ongemerkt te laten passeren. De man was vooral bekend voor zijn uitbundige, met juwelen versierde eieren die hij o.a. voor de Tsarenfamilie ontwierp. Eieren van het kaliber om uitdrukkingen als ‘eieren voor je geld kiezen’ op hun kop te zetten (er werd ooit al bijna € 15 miljoen voor zo’n ei neergeteld), een significante rol te krijgen in klassiekers als ‘Octopussy’ (James Bond) en enig animo te creëren (zes van deze eieren zijn spoorloos verdwenen, wie ze vindt zal zich niet al te veel zorgen moeten maken over zijn pensioen).

Goed, en nu het ei dat we dus echt kwijt wouden … wat drinken we op zo’n dag. Op één been kun je niet staan en daarom gaan we ook gewoon voor een paar biersuggesties ter ere van deze ontwerper / kunstenaar:

  • Ijwit, een stevig Amsterdams witbier van 6,5% ABV die toch bijzonder vlot weg drinkt. De genereuze portie korianderzaadjes en het beetje citroen geven een erg frisse toets. Perfect om mee te beginnen.
  • Gulden Draak Imperial Stout: deze klepper van 12% ABV is de laatste telg in de drakenfamilie. Een echte (Russian) Imperial Stout zouden wij het niet noemen, maar wel een prachtige ‘Barley Wine’ met een mooie combinatie van zoet, fruitigheid, geroosterde smaken, wat bitterheid, … een balans en diepgang om u tegen te zeggen. Zo eentje om bij te gaan zitten en van te genieten. Zeker dat de Tsaren er ook van genoten zouden hebben (al is het geen klassieke RIS) en het typische eivormige ‘drakenei-glas’ zou ook niet misstaan hebben naast hun Fabergé-eieren.

Verder kun je uiteraard voor het hele aanbod van Brouwerij Het Nest gaan, daar voelt een ei zich altijd thuis en voor de echte diehards is er nog de ‘breakfast for champions’ … een stout met een geklutst ei in (voor de stevige magen, maar als we ons niet vergissen zijn er wel wat wielrenners die dit wondermiddel gebruiken).

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!