Vandaag vieren inwoners van de Democratische Republiek Congo dat het land op deze dag in 1960 onafhankelijk werd van België. Ons land had in het verleden één belangrijke kolonie: Congo, vaak ‘de Congo’ genoemd. Koning Leopold II verwierf dit Midden-Afrikaanse gebied aan het einde van de 19e eeuw. Het gebied dat ongeveer 70 keer groter is dan België is rijk aan grondstoffen. Ons land verrijkte zich vaak met bruut geweld op de kap van de lokale bevolking, een zwarte bladzijde in land’s glorie. Toch hebben veel oudere Belgen een nostalgisch gevoel over Congo omdat hun ‘nonkel pater’ of ’tante nonneke’ er verbleef of dat ze er geboren zijn. Ter ere van de nationale feestdag maken we ‘Moambe’ -het nationale gerecht van het land- en pairen we dit met Congolees en Belgisch bier.
Moambe betekent letterlijk ‘acht’, wat staat voor acht ingrediënten in het traditionele recept. De schotel wordt in Congo traditioneel door de vrouwen bereid. Onderstaand vind u het naar onze smaak aangepaste Moambe recept van Vlaamse über-kok Piet Huysentruyt, die een stevige link met het Afrikaanse land heeft.
Ingrediënten:
- 2 ontvelde, ontpitte en in stukken gesneden tomaten
- 1 blik ‘moambe’saus (te verkrijgen in een Afrikaanse winkel of de betere supermarkt)
- 1 fijn gesneden teentje knoflook
- 1 fijn gesneden Spaanse peper
- 1 fijn gesneden ui
- 1 in acht stukken gehakte kip
- Boter
- 2 dl water
- 1 el boter
- peper & zout
Bereidingswijze:
- Smelt de boter in een brede en hoge braadpan en stoof de ajuin.
- Doe de stukken kip erbij en laat bruinen aan alle kanten.
- Kruid met peper en zout.
- Doe de tomaten, de rode peper en de look in de pan en voeg de ‘moambe’saus erbij.
- Giet het water erbij en roer goed door zodat de puree zich mengt met het water.
- Laat dit een uur tot anderhalf uur sudderen op een laag vuurtje (voeg eventueel een extra scheutje water toe).
- Serveer met rijst en gesauteerde spinazie.
Pairing:
We kiezen voor Tembo van de Congolese brouwerij Brasimba. Tembo (olifant in het Swahili) bier is zoetig en moutig met hinten van noten en honing. Als Belgisch alternatief (met een Afrikaanse, hoewel Burundese link) gaan we voor Flo58 van Les Brasseries de Flobecq en gebrouwen door John Chris Kavakure (de zelf uitgeroepen ‘Belgian Black Brewer’). Dit is een echte Speciale Belge met een stevige mout backbone en een lichtbittere finale. Beide bieren passen door hun moutige inborst uitstekend bij het smeuïge en pittige gerecht. De zoete mout tempert de hitte van het gerecht terwijl de dorstlessende afdronk het vet wat countert.
Cover © Bart Van der Perre