Hop is vooral bekend als ingrediënt van bier, maar veel andere mogelijkheden zijn juist nog onbekend. Een nieuw boek laat lezers op een toegankelijke manier kennismaken met de veelzijdige hopplant en haar unieke kwaliteiten. En wat je daar zelf mee kunt! In je tuin of bijvoorbeeld om mee te koken, voor je gezondheid, in alcoholvrije drankjes of voor huid- en haarverzorging. De titel van het boekje is: ‘Er is hop voor iedereen! Koken, drinken, tuinieren en chillen met hop’.
Verrassend veelzijdig
Hop wordt sinds de achtste eeuw gebruikt in het bierbrouwproces, maar al veel langer in de (kruiden)geneeskunde. Vooral door de kalmerende en ontstekingsremmende werking. Tegenwoordig wordt het gebruikt in huid- en haarverzorgingsproducten zoals shampoo, zeep en gezichtscrème. Hop heeft ook een positieve invloed op het hormoonstelsel en wordt daarom door vrouwen gebruikt tegen overgangsklachten. Door de isolerende kwaliteiten wordt de plant tegenwoordig zelfs benut in duurzame bouwmaterialen! Er zijn inmiddels 250 verschillende hopsoorten en die winnen ook terrein in de culinaire wereld. Koks koken en experimenteren ermee en ook in wijnen wordt het gebruikt. Wijnboeren nemen nieuwe hoptechnieken over die bierbrouwers hebben ontwikkeld voor speciaalbieren.
Hopboek
Aan hop is nog veel te ontdekken en daarom is het nieuwe boekje gemaakt door auteur Eric Hoogeweg en fotograaf Kim Kok. Beiden zijn hopfans en gebruiken hun eigen hopplanten graag met bierbrouwen, om te koken en om thee of chocola mee te maken. De achtergronden en mogelijkheden van hopplanten delen ze in het boekje met anderen. Compleet met handige Do-It-Yourself tips, waaronder tuintips en recepten om zelf hopthee, limonade, een gezond en ontspannend kruidenbad of risotto met jonge hopscheuten te maken. Het hopboekje van 52 pagina’s is verkrijgbaar in de nieuwe hopwinkel van de makers (Holy Hop cadeaushop) in Overijssel en online onder andere bij Bol.com. Meer informatie op www.holyhop.nl.