LUIKSE BALLETJES

met bier

De stad Luik is wereldberoemd in heel België om haar Luikse suikerwafels en vurige voetbalsupporters. Ook de andere delicatesse ‘Luikse Balletjes’ uit de ‘Vurige Stede’ kan heel wat lekkerbekken overtuigen. Het geheim van dit gerecht? De combinatie van azijn en Luikse siroop in de saus. Zoetzure smaken, recht uit lang vervolgen tijden op ons bord. Om het genot te vervolledigen moeten de balletjes vergezeld worden van sla, verse frietjes en uiteraard een glas gerstenat.

Ingrediënten:

  • 800 g gemengd gehakt
  • 1 dikke snede wit brood (zonder korst en hoeft niet dagvers te zijn).
  • 5 cl melk
  • 3 fijngesnipperde uien
  • 1 ei
  • 1 bosje fijngesnipperde platte peterselie
  • Scheutje azijn
  • 1 el Luikse siroop
  • Handvol blonde rozijntjes
  • 33 cl Val-Dieu Bruin
  • Boter
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Scheur het brood in kleine stukjes en laat het weken in de melk.
  2. Wel de rozijntjes in warm water.
  3. Stoof één gesnipperde ui in een klontje boter op een matig vuur.
  4. Meng in een kom het gehakt met de gestoofde ui, het ei, de peterselie en het geweekte brood. Kruid met peper en zout.
  5. Rol balletjes (4 à 5 cm. doorsnede).
  6. Bak de balletjes aan in wat hete boter.
  7. Schep de balletjes uit de pan en hou ze warm.
  8. Stoof de overgebleven ui aan in dezelfde pan . Voeg indien nodig nog een vers klontje boter toe.
  9. Voeg een scheutje azijn toe.
  10. Leg de balletjes in de pan en voeg het bier toe.
  11. Voeg de uitgelekte rozijnen toe.
  12. Laat de balletjes sudderen op een matig vuur tot ze gaar zijn (ongeveer 20 minuten).
  13. Haal de balletjes uit de pan en meng de Luikse siroop door de saus.
  14. Mix de saus en kruid met peper en zout.
  15. Voeg de balletjes opnieuw toe.
  16. Serveer met sla een verse frietjes.

Pairing:

We blijven in Wallonië  en we kiezen voor een Orval van zes maanden oud. Het bittere bier met een heel licht zure toets voegt een nieuwe dimensie toe aan het geheel. Zure, zoete en bittere smaken vermengen zich tot een prachtig geheel. Het bier voegt ook een frisse toets toe.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!