Bier & Kaas
Hoe gek je ook op wijn bent: kaas brengt je altijd in de problemen, aldus wijnaficionado en DM. Vino hoofdredacteur Dirk Rodriguez. In de culinaire wereld lijkt het huwelijk tussen kaas en wijn een voor de hand liggend feit. ‘Perfecte partners’, zo klinkt het dan. Maar schijn bedriegt.
In rode wijn zitten eigenlijk teveel tannines om dit huwelijk te laten werken. Het romige karakter wint het van de wijn en dat is zonde, want in een pairing hebben beide hun recht van bestaan. Een plus een moet meer zijn dan twee, weet u wel. En zeker nooit ofte nimmer minder dan twee. Daarom zijn de Franse kaas uiteindelijk eerder met witte wijnen gaan combineren. Dat is een goed idee, want de frisse zuren die erin zitten passen stukken beter bij de vette kaas. De nog altijd populaire kaas- en wijnavonden hebben we te danken aan het ongebreidelde chauvinisme van onze zuiderburen. Onder het mom: ‘de beste keuken ter wereld met de beste wijnen ter wereld’. En “les petits Belges” slikten dit als zoete koek, letterlijk en figuurlijk. We gingen zelfs zo ver dat we ons erfgoed kaas en bier compleet vergaten. Zonde. Gelukkig is er de jongste jaren een tendens ontstaan om kaas met een zalig bier te combineren. Bier en kaas is een combinatie die gezien de Belgische culinaire traditie niet eens zo verrassend is als ze op het eerste zicht lijkt. Bier is onze nationale trots. En ligt ons driehoekje aan de Noordzee niet gekneld tussen de twee grootste –weliswaar zelfverklaarde- kaasnaties ter wereld?
Kaasmaken stopt toch niet bij de ene of andere grens? Ann Keymeulen, kaasmeester pur sang, brengt een ode aan de Belgische artisanale kaasmeesters van Arlon tot Oostende. Maak kennis met 40 Belgische kaasmakers en hun nalatenschap. En vergeet natuurlijk onze brouwers niet.
België het nieuwe kaasland? Vol vuur en pet in de hand, roepen we ja.
De Kunst van Kaas- Ann Keymeulen- Davidsfonds- €29,99.
Foto’s © Jan Crab