Mazout

Ons wekelijks bier

Aan de lengte van de dagen en de temperaturen hebben we wel gemerkt dat we richting winter gaan. Nog een dikke week en die is ook officieel in het land. Tijd om even de mazouttank te controleren en hopen dat we toekomen. Niet echt voorzienig geweest en toch aan bijvullen toe? Niet slim want de levertijden kunnen in het ‘stookseizoen’ wel wat oplopen (en dat geldt doorgaans ook voor de prijs). Je had hier beter in de zomermaanden aan gedacht…

Gelukkig hebben we een Mazout gevonden waar je wel beter van tankt als het al wat kouder is geworden. Om het anders te stellen, de Mazout die door Hoppy Road wordt geleverd zou onder de blakende zon weleens fatale gevolgen kunnen hebben. Er de stookolietank mee vullen zou weleens even fataal kunnen zijn (voor de stookketel). Vul er gewoon de kelder mee, zoals vroeger ook met kolen werd gedaan. Vervolgens dagelijks eentje kraken en je wordt helemaal van binnen uit opgewarmd. Dit zonder enige uitstoot van broeikasgassen. De meest milieuvriendelijke mazout ooit en nog eens aangenaam van geur en smaak ook.

Bier: Mazout

  • Brouwerij: Hoppy Road (FR)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 12 %
  • Zicht: Diepzwart, ondoorzichtig en met een dikke, bijna wat stroperige textuur. Fijn, stabiel laagje schuim.
  • Geur/aroma’s: De aroma’s van geroosterde mout domineren (pure koffie, zeer donkere chocolade/cacao, toast). Daarboven komen zoete elementen zoals toffee, karamel en wat gedroogd/ingekookt fruit (confituur-achtige tonen). Subtiel vleugje drop.
  • Smaak: Rijk en volmondig. Weelderige, zoetige moutbasis (toffee/karamel) met sterke geroosterde koffietonen en pure chocolade. Veel body met een merkbare alcoholwarmte en bittere componenten die de zoetheid mooi tegenwerken.
  • Foodpairing: Oude (gekristalliseerde) Goudsa (36+ maanden) of een rijke blauwaderkaas (Stilton). Langzaam gegaarde short ribs of stoofvlees met een licht zoete saus. Sticky Toffee Pudding of gewoon voor een langzame degustatie in de luie zetel met een beetje pure (+70%) chocolade. Intens genieten.

Wie met gas of elektriciteit stook mag ook gerust deze mazoutleverancier optrommelen, het geraakt wel opgebruikt, no worry. Het mag dan een stevig beestje zijn, hij gaat er best vlotjes in en zal zeker geen tijd krijgen om in de kelder slecht te worden. Die gouden medaille en erkenning als ‘Best French Beer in Competition’ kwam bij de laatste editie van de Brussels Beer Challenge echt niet uit de lucht gevallen. Wie de smaak te pakken zou krijgen kan gerust wat variatie in de beleving brengen door een van de Barrel Aged experimenten met dit bier als basis te proberen.

En voor de volledigheid … een Mazout is bij ons dan weer een pils getapt op een bodempje cola, maar de dag dat daar medailles mee worden gewonnen, zullen de kippen waarschijnlijk tanden hebben.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie