MICROBROUWERIJ BRAND

Met de ingebruikname van de nieuwe microbrouwerij is op 25 mei jl. een volgend hoofdstuk toegevoegd aan de rijke geschiedenis van de Brand Brouwerij in Wijlre. Om dit moment te vieren presenteerde Brand twee bijzondere speciaalbieren; Brand Imperator, het oudste speciaalbier van Nederland, is terug van weggeweest. Daarnaast heeft brouwmeester Nils Reichhardt speciaal voor het oer-Limburgse festival Pinkpop een New England IPA gebrouwen welke bij de komende editie te proeven is.

De nieuwe kraamkamer van Brand speciaalbieren ziet hiermee het daglicht. Met de opening van dit moderne brouwhuis is Brand in staat om flexibel in te spelen op de levendige speciaalbierwereld en kan er volop geëxperimenteerd worden met oude geliefde recepten en nieuwe bieren voor speciale gelegenheden.

Het personeel

Een nieuw begin betekent ook op een zorgvuldige manier afscheid nemen van dat wat was. In de nieuwe Brand Brouwerij op het bestaande terrein in Wijlre werken straks twintig mensen waarvan vier brouwers. Dat betekent dat niet iedereen die nu nog in Wijlre werkt kan blijven. Dit is eind september 2022 bekendgemaakt. Afgelopen maanden is veel tijd en energie gestoken in de begeleiding van werk naar werk voor het personeel. Brand-medewerkers zijn geliefd zo blijkt; het goede nieuws is dat meer dan de helft van de mensen die bij Brand werken al een nieuwe baan heeft gevonden. Een aanzienlijk deel heeft uitzicht op een nieuwe baan en er is ook een groep die bewust nu nog niet wil nadenken over de toekomst en met hart en ziel blijft werken in de brouwerij. Dat is voor iedereen anders. Ook gaat een aantal collega’s met prepensioen. Er is één gemene deler: iedereen zet de schouders eronder en de sfeer is goed.

Herinrichting

Medio juli gaat de huidige verpakkingslijn van de Brand Brouwerij stoppen. Alle bestaande brouwactiviteiten gaan dan gewoon door, de grote volumes worden vanaf dat moment op andere locaties in het brouwerijnetwerk van Heineken afgevuld. Naar verwachting stoppen de huidige brouwactiviteiten in november. Intussen wordt er – in overleg met de gemeente, provincie en bewonerscollectieven – hard gewerkt aan de herinrichting van het huidige brouwerijterrein. Er zijn ideeën te over. Het doel is dat de Brand Brouwerij in Wijlre een plek wordt waar je als bierliefhebber en inwoner graag wil zijn. In het groen met een lekker glas speciaalbier in de hand. Eén ding is helder: Brand blijft Brand en zal onlosmakelijk verbonden zijn met Wijlre. In de nieuwe microbrouwerij in Wijlre worden bieren geboren waar bierliefhebbers in Limburg en ver daarbuiten met volle teugen van kunnen genieten. Bieren die men eerder niet kon brouwen omdat de juiste schaalgrootte er niet was en nu wel is.

Oud & Nieuw

Om het oude te eren en het nieuwe te vieren presenteerde Brand met gepaste trots twee bieren die symbool staan voor dit nieuwe hoofdstuk van de brouwerij. Allereerst is het oudste speciaalbier van Nederland terug van weggeweest: Brand Imperator. Een ‘Helles Bock’ van 6,5%, een donker en rijk, ondergistend bier. Ooit pal na de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd als eerbetoon aan onze bevrijders. Daarnaast een gloednieuw bier dat speciaal gebrouwen is voor het oer-Limburgse muziekfestival Pinkpop dat 16 juni voor de 52e keer losbarst. Het is een frisse en moderne New England IPA, oftewel een NEIPA. Een aromatisch, fruitig en troebel bier dat perfect past bij de lente.

Stroom van de Geul

Het nieuwe Brand brouwhuis draait voor driekwart op hernieuwbare energie waaronder stroom dat wordt opgewekt door het historische waterrad – beter bekend als De Molen van Otten – in Wijlre. Uiterlijk in 2030 brouwt Brand volledig op groene energie.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open