MICROBROUWERIJ MAREDSOUS

De Abdij van Maredsous, die vorig najaar zijn 150ste verjaardag vierde, is al jaren één van de populairste trekpleisters in Wallonië. Ieder jaar ontvangen de monniken van Maredsous ruim 580.000 bezoekers. Die worden vooral gecharmeerd door de prachtige ligging in de groene vallei van de Molignée. In zijn jarenlange bestaan heeft de Abdij ook tot ver buiten de landsgrenzen een ijzersterke reputatie opgebouwd met zijn aanbod aan bieren en kazen en, sinds kort, eigen distillaten. Om de verjaardag van de abdij te vieren hebben Duvel-Moortgat en Bel België, al decennialang vaste partners voor de productie en distributie van de Maredsous-bieren en -kazen, geïnvesteerd in een gloednieuwe brasserie in hedendaagse stijl in Saint-Joseph, het bezoekerscentrum van de Abdij.

Een opvallende nieuwkomer in deze gloednieuwe Brasserie de Maredsous is de microbrouwerij die Duvel-Moortgat er liet installeren. Deze hypermoderne microbrouwerij kan door iedereen worden bewonderd en bezocht. Vanaf dit voorjaar worden er ook in beperkte volumes bier gebrouwen die enkel ter plaatse kunnen worden geconsumeerd en gekocht. Een uniek project waarmee brouwerij Duvel-Moortgat zijn goede samenwerking met de abdij bevestigt en zich engageert om ook de komende 20 jaar de Maredsous-bieren te blijven brouwen en verdelen!

Speciaalbieren die enkel ter plaatse kunnen worden gedegusteerd en gekocht

In de microbrouwerij zullen de brouwers van Duvel-Moortgat bieren ontwikkelen en brouwen die enkel ter plaatse kunnen worden gedegusteerd en gekocht. De focus ligt hierbij vooral op smaken die inspelen op een seizoen of een specifieke gelegenheid. Denk daarbij aan Maredsous-bieren met een fruitsmaak voor de zomer of een winterbier, allemaal gebrouwen in beperkte volumes. Gestart wordt met ‘Maredsous 150 jaar’, een bier dat nu al verkrijgbaar is en werd ontwikkeld naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de abdij. In de komende maanden zullen de brouwers van Duvel-Moortgat verder werken aan nieuwe bieren die aansluiten op de smaak van de seizoenen. De drie vaste waarden (blond, bruin en tripel) blijven gebrouwen bij Duvel-Moortgat in Puurs.

Bernard Lorent, vader abt van de Abdij van Maredsous:

“We zijn onze partners erg dankbaar, want we zijn ervan overtuigd dat de verbouwing van de bestaande vleugel van St. Joseph tot een gloednieuwe Brasserie de Maredsous met een eigen microbrouwerij een grote toegevoegde waarde is voor de beleving van onze bezoekers! Het is voor beide partijen een unieke manier om hun vakmanschap te tonen in het unieke kader van onze abdijsite.”

 Michel-Moortgat, CEO van Duvel-Moortgat:

“De bouw van de microbrouwerij past perfect in de verlenging van onze samenwerking met de abdij voor de komende 20 jaar, en ons engagement om het Maredsous-abdijbier te blijven promoten en ontwikkelen. Voor Duvel-Moortgat is het de 2de microbrouwerij die we bouwen, na die op onze site in Puurs. Deze microbrouwerijen zijn voor onze brouwers niet alleen een manier om hun vakmanschap te tonen, we willen meer dan ooit snel kunnen inspelen op de wensen en smaken van de consument. De ontwikkeling van zeer specifieke bieren in beperkte volumes past perfect in deze filosofie.”

 Mohamed Zariouhi, General Manager van Bel Beneluxis ook verheugd:

“Naast de 150ste verjaardag van de abdij vieren we dit jaar ook de 70ste verjaardag van de Maredsous-kaas. Deze kaas, door de monniken ontwikkeld om samen te gaan met het bier en vandaag een onlosmakelijk deel van het leven van de Belgen, wordt nog altijd met de hand gemaakt op 350m van de abdij, met het bronwater van hier, in Maredsous. We zijn heel blij dat we onze samenwerking met zowel de abdij als Duvel-Moortgat kunnen vieren via deze inhuldiging van de microbrouwerij, die het erfgoed van de streek verder zal verrijken. Een streek die ons nauw aan het hart ligt: vanaf 2023 zal Bel België zijn steun verlenen aan Les Stations de Plein Air, een Naams verblijf waar al bijna 80 jaar lang kinderen met een handicap terechtkunnen. Concreet zullen we met deze vereniging een samenwerking op lange termijn op poten zetten om het lokale verenigingsleven te steunen”.

75 jaar Maredsous-abdijbier

De geschiedenis van het Maredsous-bier gaat terug tot 1947, exact 75 jaar geleden. Na de oorlog werd de abdij een populair bezinningsoord. De monniken bouwden een onthaalcentrum waar de bezoekers iets konden eten en drinken. Het Maredsous-bier was geboren. Het bier viel in de smaak, maar het was nooit de monniken hun ambitie om een grote brouwerij uit te bouwen op de site. De afgezonderde en zeer rustgevende ligging van de abdij is niet geschikt voor zo’n grote logistieke operatie. Het brouwen van het bier werd dan ook aanvankelijk toevertrouwd aan lokale brouwers en sinds 60 jaar aan de familiale brouwerij Duvel-Moortgat. Deze breidde het gamma door de jaren heen uit met een blond, bruin en tripel bier en maakte het tot een van de populairste Belgische abdijbieren wereldwijd!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open