Vergeet Pipi Langkous,Volvo, Nilfisk, Ikea, Saga Norén, … .Het laatste succesvolle exportproduct van Zweden is ‘lagom’. Het woord betekent bijna perfect’, ‘voldoende’, ‘adequaat’, ‘precies zo goed/veel als het zou moeten zijn’. Volgens een volkse en wijdverspreide verklaring zou het woord lagom teruggaan op de maaltijden zoals die vroeger werden gehouden in de rurale samenleving, waarbij iedereen op de boerderij uit dezelfde pan at en uit dezelfde beker dronk. Een mooie gedachte, maar helaas een mythe.
Heden ten dage is lagom is een manier van denken die stilaan de wereld verovert. Het idee is simpel: niet teveel, niet te weinig. Zo ontstaat een goed evenwicht: niet te fel, niet te saai, niet te bitter, niet te zuur, …. maar alles met mate.
Dit is nu net het credo van de Belgische brouwers. Sommige boze tongen omschreven deze keuze als een verstikkende doctrine van arrogante zelfontkenning in een snel veranderende wereld. Volgens dezelfde kwaadsprekers met een “Ollandse” tongval trekken onze brouwers zich als een bange boer terug in hun brouwerij en schelden vanachter hun gesloten luiken tegen de veranderende wereld, de oude karabijn in aanslag.
Persoonlijk zien we het net iets anders. Neem nu een Westmalle Tripel –de moeder aller tripels- is een perfect voorbeeld van Belgisch evenwicht: niet te zoet, niet te bitter, niet te …. Misschien een tikkeltje teveel alcohol. Maar hé, dat is onze Bourgondische inslag. De huidige brouwmeester van Westmalle, Jan Adriaensen een groot brouwer noemen is een open deur intrappen. Wij zien Jan eerder als een conservator, die het goede behoudt en mondjesmaat moderne technologieën integreert ten goede van het bier.
Of Yvan De Baets van Brasserie de la Senne, die erin geslaagd is zijn eigen vooroorlogse en afwijkende voorkeur –een stevige evenwichtige bitterheid- een plaats in zijn bieren en in de Belgische bierwereld te geven. Deze man is geen genie, maar een verzameling van genieën.
Natuurlijk hebben heel wat Nederlandse brouwers een behoorlijke portie lagom in het brouwerslijf. Denk maar aan Gulpener, Jopen, Duits&Lauret, Bronckhorster, …. . Mijn oprechte excuses aan al de brouwers die ik hier niet kan vernoemen. Maar toch verkies ik de biercultuur in de Zuidelijke Nederlanden
Foto’s © Bart Van der Perre