EASY FRIDAY NIGHT BEER DINNERS

Stoemp

Stoemp is echt niet enkel in het leven geroepen om er voor te zorgen dat kinderen toch wat groenten zouden eten … ‘stoemp’ een flinke portie groenten door een aardappelpurée en je krijgt ze veel makkelijker verkocht aan die moeilijke eters. Vitamientjes laten eten zonder het gezeur dat er bij hoort. Daarnaast hoef je echt geen natuurtalent in de keuken te zijn om stoemp te maken. Het is poepsimpel en super lekker. Dat is waarschijnlijk nog een veel belangrijkere reden voor het bestaan van dit gerecht. Zwier er nog wat worsten bij en je hebt ‘de’ ultieme comfort food. Krijg je aan iedereen verkocht, ook aan volwassenen, zeker met een heerlijk glas bier bij.

Van de klassieke wortelstoemp of stoemp met kool of spruiten tot originelere creaties, je kunt eindeloos variëren. Stoemp gaat gewoon mooi mee met de seizoenen en je kunt er dus het hele jaar door van genieten. Neem gewoon de ‘groente(n) van het moment’ en hou je zo ongeveer aan de verhouding van 1/3de (liefst bloemige) aardappelen en 2/3de groenten en er kan weinig mis lopen.

Hierbij alvast een leuk receptje dat in een mum van tijd gemaakt is! Het bloemkoolseizoen loopt op haar einde en het witloof staat te popelen om de vrijkomende plaats in te nemen.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 4 worsten
 • 4 stronkjes witloof
 • ½ bloemkool
 • +/- 500 g bloemige aardappelen
 • 1 ui
 • 200 ml melk
 • Geraspte kaas
 • Boter
 • Nootmuskaat
 • Peper en zout

Bereiding

 1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
 2. Fruit de gesnipperde ui in wat boter. Voeg de bloemkoolroosjes en witloof toe en bak tot alles lichtjes begint te kleuren. Laat nog verder sudderen onder een deksel tot de bloemkool gaar is.
 3. Pureer de aardappelen en meng met de gestoofde groenten, een klontje boter en de melk (pas eventueel de hoeveelheid melk aan, aan de vochtigheid van het mengsel zodat het niet te lopend wordt). Breng op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
 4. Bak de worsten goudbruin in een klontje boter.
 5. Verdeel de stoemp in een ovenschotel. Duw er de gebakken worsten in. Strooi er de kaas over en gratineer onder de grill tot de kaas mooi begint te kleuren.

Pairing

Een mooie, evenwichtige tripel zoals de Straffe Hendrik doet het hier uitstekend. De volle, zachte, moutige basis van het bier sluit perfect aan bij de romige structuur van puree en kaas terwijl de opkomende hopbitterheid weerklank vindt in de licht bittere toets die het witloof meebrengt.

Coverfoto © Visit Flanders

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open