De kaas van Orval wordt vervaardigt in ‘Fromagerie de l’Abbaye d’Orval’ onder het toezicht van de Trappisten. De kaasmakerij en brouwerij zijn gelegen in Villers-devant-Orval, een dorpje in de Gaume. De kaas van de abdij wordt geproduceerd met volle, gepasteuriseerde melk afkomstig van lokale koeien. De kaas is een neefje van de Franse ‘Port-du-Salut’.
Tijdens het productieproces wordt er beroep gedaan op zowel traditie als op spitstechnologie. Het resultaat mag et wezen. De kaas wordt gepekeld en krijgt zijn kenmerkend uitzicht en smaak na drie maanden rijping. De Orvalkaas is een zachte romige kaas met een pittige smaak. We drinken natuurlijk een jonge Orval bij de kaas. Het bittere en nerveuze bier contrasteert mooi met de romige inborst van de kaas. Het huwelijk heeft de zegen van de Trappisten.
Cover © Bart Van der Perre
Foto © Fromagerie de l’Abbaye d’Orval