PRIMUS MET GIST VAN BROUWERIJ HAACHT ERKEND ALS VLAAMS-BRABANTS STREEKPRODUCT

Primus met Gist heeft het label ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ ontvangen. De ongefilterde variant van de bekende Primus-pils van Brouwerij Haacht is door Streekproducten Vlaams-Brabant erkend vanwege zijn sterke band met de streek en zijn lokale productie.

Van dorstlesser naar lokale specialiteit

Primus met Gist vindt zijn oorsprong zo’n 100 jaar geleden, toen de medewerkers van de brouwerij hun dorst lesten door hun bier rechtstreeks van de lagertank af te tappen. Zij wisten immers dat dit ongefilterde, niet gepasteuriseerde bier extra smaak en aroma’s bevatte. Bovendien heeft bier vóór filtratie nog een iets hoger alcoholpercentage.

De faam van het bier vormde de inspiratie tot de huidige Primus met Gist, die sinds 1993 ook exclusief in Brasserie Brouwershof kan gedegusteerd worden. “Die exclusiviteit heeft vooral te maken met het visuele aspect”, verduidelijkt Boudewijn van der Kelen, marketingdirecteur bij Brouwerij Haacht. “De aanwezige gist in het vat zakt immers na enkele dagen uit op de bodem van het vat, waardoor het bier niet mooi meer presenteert. Een van nature exclusief biertje dus, dat bovendien perfect past bij onze eigenzinnige brouwerij. We zijn dan ook erg fier op deze erkenning.”

Onderscheiding binnen aanbod

Het label van ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ is een promotielabel waarmee producten zich onderscheiden binnen het gigantische aanbod aan streekproducten. Het maakt het onderscheid tussen de vaak gebruikte en niet-erkende termen zoals ‘hoeveproduct’ en ‘lokaal product’ enerzijds, en de echt erkende ‘streekproducten’ anderzijds.

Anneleen Nijs, projectmedewerker van de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant: “Om de consument daar duidelijkheid over te bieden, en tegelijk echte streekproducten te promoten, kennen we ons label enkel toe aan producten die aan specifieke criteria voldoen. Primus met Gist is een bier met een bijzondere, lokale geschiedenis en wordt al decennialang gebrouwen op Vlaams-Brabantse grond. Dat gebeurt bovendien door een lokaal verankerde en volledig Belgische familiebrouwerij. Primus met Gist heeft zijn plaatsje op de lijst met 24 bieren die erkend zijn als Vlaams-Brabants Streekproduct meer dan verdiend.”

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open