BIEFSTUK BACHTEN DE KUPE

met Oerbier

Bachten de Kupe is een gebied in de Belgische provincie West-Vlaanderen dat geklemd ligt tussen de rivier de IJzer, de Belgische kust en de Franse grens (de Schreve), vandaar de West-Vlaamse benaming Bachten de Kupe (achter de kuip, de IJzer). Het is dé ideale regio om culinair te genieten. Diverse streekproducten zijn onverstaanbaar, maar super lekker en de gastronomie scheert er hoge toppen, van de brasseriekeuken tot die met sterren. We halen een oud lokaal recept van onder het stof en pairen het met een lokaal bier.

Ingrediënten:

  • 4 biefstukken van 200 g
  • 4 soeplepels vlierbloesem azijn (eventueel te vervangen door rode wijnazijn)
  • 4 dl volle room
  • 4 fijngehakte sjalotten
  • 250 g gekuiste en in plakken gesneden champignons
  • 4 in kleine stukken gesneden tomaten
  • Boter
  • Enkele takje peterselie
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Kruid de steaks met peper & zout.
  2. Smelt de boter in een pan en bak de steaks. Hou de steaks warm.
  3. Voeg een vers klontje boter en de bak de champignons en de sjalotten.
  4. Deglaceer met de azijn en laat inkoken.
  5. Voeg de room toe en laat nogmaals inkoken.
  6. Voeg de tomaten toe als de saus de juiste consistentie heeft bereikt.
  7. Kruid met peper & zout en bestrooi met de peterselie.
  8. Leg de steaks op vier borden en verdeel de saus over de borden.
  9. Serveer met verse frietjes.

Pairing:

Vooral donkere bieren zijn uitstekende partners voor gebakken en geroosterde steak. Hiervoor is de Maillard-reactie (genoemd naar zijn Franse ontdekker Louis Camille Maillard) verantwoordelijk. We kiezen vandaag voor een buitenbeentje. We pairen dit klassieke streekgerecht met een Oerbier ’Nat & Straf’ van  de Dolle Brouwers. Het bier is volmondig, zacht en romig met impressies van hop en mout. Zacht en lichtzurig door de melkzuurbacteriën in de gistcultuur. Aroma’s van vers gebak, donkere vruchten, vanille, karamel en alcohol. Een complex bier met een lange afdronk dat perfect past bij de steak. De lichtzure smaak vormt een link met het beetje azijn en de tomaten in het gerecht. De complexe en licht donkere inborst van het bier sluit perfect aan bij het vlees. De gistige toets sluit dan weer naadloos aan bij de champignons.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open