Red by Petrus

Ons wekelijks bier

De perfecte dag om een leuk weetje met een goed bier te combineren! Exact 50 jaar geleden, tijdens het WK 1974, werd de allereerste rode kaart getrokken in het voetbal. De discutabele eer viel toe aan de Chileense Carlos Carzély in de wedstrijd van de eerste ronde tegen het gastland West-Duitsland. Veel heeft hij er bovendien niet mee bereikt, want Chili verloor de wedstrijd en lag meteen bij de eerste ronde uit het kampioenschap.

Het idee voor zo’n kaart vindt haar oorsprong in een incident op het WK van 1966 waarin de scheidsrechter een speler van het veld wou sturen maar dit omwille van taal moeilijk te communiceren bleek. De Britse scheidsrechter Ken Aston bedacht daarom twee kaarten waarmee de scheidsrechter visueel een speler kon aanmanen het rustig aan te doen of hem gewoon duidelijk kon maken dat hij van het veld moest: de gele en de rode kaart. Het WK van 1970 zal dan wel heel gedisciplineerd geweest zijn, want rood bleek niet nodig. Vier jaar later was het wel prijs.

Waarom geel en rood? Het had eigenlijk om het even wat kunnen zijn zolang het maar een lichte en een donkere kleur was. De hele voetbalwereld (en vooral de financiering ervan) draait rond televisie en als je weet dat de kleurentelevisie pas in 1965 werd uitgevonden, dan kun je waarschijnlijk wel begrijpen welke reden er achter de kaartkeuze lag.

Om deze vijftigste verjaardag te vieren trekken we ook een rode ‘kaart’ (open), een Red by Petrus.

Bier: Red by Petrus

  • Brouwerij: Brouwerij De Brabandere (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 8,5 %
  • Zicht: Prachtige diep purperrode kleur. Helder. Gekleurde vaste schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Rood fruit. Kersensnoepjes. Marsepein. Zure hint van groene appeltjes.
  • Smaak: Zoete, fruitige start. Rode bessen, zoete kers. Fris koolzuur. Zachte zuren die mooi inmengen en een frisse toets brengen in de afdronk. Ietwat alcoholisch en zoet maar zeker niet plakkerig.
  • Foodpairing: verse geitenkaas (is het perfecte seizoen voor), frikandon met krieken, schwarzwaldertaart.

Red by Petrus won de gouden medaille van een nieuwe categorie van de Brussels Beer Challenge 2023. De biermarkt evolueert voortdurend en elke zichzelf respecterende competitie dient die (enigszins) te volgen. De vrij alcoholische (+/- 8% ABV) rode fruitbieren hebben de laatste jaren een ware boom gekend. Daar waar deze Red by Petrus en de Kasteel Rouge tien jaar geleden nog niet al te veel concurrentie moesten dulden, heeft tegenwoordig bijna elke brouwerij een bier van dit kaliber in het gamma. Of je nu voor of tegen deze stijl bent, staat los van het feit dat ze dus een afzonderlijke categorie verdienden in de Brussels Beer Challenge om het kaf van het koren te scheiden.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open