Top pairing: Rode Poon met linzen & Blanche de Namur.
De VLAM en de visserijsector hebben voor de 29ste keer een Vis Van Het Jaar gekozen. Dit jaar zetten ze de rode poon in de kijker. Om dit heugelijke feit te vieren, creëerde het team van Jean sur Mer een schitterend recept.
Rode poon met linzen
Ingrediënten voor 4 personen:
- 150 g rode poon filet (ontgraat) per persoon
- 400 g linzen
- 4 el yoghurt
- 2 citroenen
- 1 tl massala kruiden
- 1 witte ui
- 1 teentje look
- 1 takje tijm
- 800 ml water
- 1 kippenbouillonblokje
- Olijfolie
- Zout
- Cayennepeper
- 2 el wittewijnazijn
- 4 handjes jonge spinazie
- 10 blaadjes munt
- 1 eetlepel wit sesamzaad
Bereidingswijze:
Linzen:
Pel de ui en de look. Snij ze vervolgens in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan op een matig vuur. Stoof daarin de look en ui tot een glazige massa. Voeg de massala kruiden toe. Meng alles goed zodat de kruiden mee aanstoven. Doe vervolgens de linzen en het water samen bij de glazig gestoofde uisnippers. Breng het water op smaak met zout en een takje tijm. Gaar de linzen op een laag vuur al dente.
Yoghurt:
Meng de yoghurt met het sap van 1 citroen. Breng op smaak met zout en een snuifje cayennepeper.
Spinaziesalade:
Meng de spinazie met grof gesneden muntblaadjes, 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel wittewijnazijn. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: voeg de olie en azijn pas toe net voor het dresseren van je gerecht om de krokante structuur van de spinazie te behouden.
Rode poon:
Verhit een scheut olijfolie in een antikleefpan. Leg de rode poonfilet op het vel in de pan. Bak hem op een laag vuurtje tot het vel zichtbaar krokant wordt. Draai de vis om en zet het vuur af. De warmte van de pan zorgt ervoor dat de poon verder gaart.
Serveren:
Serveer de vis op de linzen en werk af met spinaziesalade, yoghurtdressing en de geroosterde sesam.
Bier: Blanche de Namur
Brouwerij: Basserie Du Bocq (BE)
Volume: 75 cl
Alcohol Volume: 4,5%
Kleur: troebele blonde kleur, stabiele witte schuimkraag, rustige pareling.
Geur/aroma’s: subtiel, vrij fruitig, de gebruikte kruiden zijn heel duidelijk herkenbaar (koriander en bittere sinaasappel), zweem van tarwe.
Smaak: Zijdezachte tarwetoets, licht smeuïg, verfrissend en dorstlessend, een subtiel zuurtje, een hint van citrus, zuivere afdronk.
Pairing: De frisse en kruidige toetsen van het witbier gaan wonderwel samen met de massala, citroen, yoghurt en munt in het gerecht. De aroma’s en smaken versterken elkaar. De zijdezachte tarwe zalft en verzacht de licht pikante ondertoon. Een klassieke maar zalige pairing.
Jean Sur Mer. Original Seafood Catering. Infamous Food truck Drivers …