TALKING HEADS

Ferry Wijnhoven

Sinds de oprichting van de Facebook groep ‘Beer Geeks’ in 2013 is het hard gegaan met zowel de groep als met Ferry zelf. Brouwerijbezoeken met Beer Geeks Television, een eigen podcast, een goeie doelen actie voor stichting ALS, bierproeverijen en bottleshares hosten en inmiddels internationaal biersommelier… Ferry zit niet vaak stil.

Naar wat kijkt u graag?

Als we het over televisie kijken hebben, kan ik vertellen dat ik nauwelijks nog reguliere tv kijk. Ik heb wel zo’n beetje alle streamingsdiensten en daar vindt ik het heerlijk om een goeie sitcom te kijken of een wat spannendere serie zoals bijvoorbeeld Ozark.
Als we het wat breder trekken vindt ik het heerlijk om te kijken naar mensen die genieten van bier en elkaars gezelschap gedurende een bottleshare of bierproeverij die ik heb georganiseerd. Het samenbrengen van mensen met bier, daar kan ik erg van genieten.

Wat leest u graag?

Vroeger las ik heel veel fantasy boeken, zoals ‘The Lord of the Rings’ of ‘The Wheel of Time’. Alles wat maar een raakvlak met fantasy had las ik. Ik heb nu nog op zolder boekenkasten vol staan met dikke fantasy boeken.
Maar sinds ik kinderen heb merk ik dat ik weinig tijd (over) heb om nog zo’n dikke pil te lezen.
Tegenwoordig zijn het veelal bier tijdschriften, zoals Bier magazine, Hopster of Bier Grand Cru, of een bierboek zoals bijvoorbeeld van Pete Brown die op m’n nachtkastje liggen.

Naar wat luistert u graag?

Ik heb altijd al van de wat hardere muzieksoort gehouden. Als kind in de jaren ’90 luisterde ik veel naar grunge zoals Pearl Jam, Nirvana en The Smashing Pumpkins. Tegenwoordig is dat geëvolueerd naar metal, en dan voornamelijk black metal en sludge.
Maar dat betekent niet dat ik niet onwijs kan genieten van muziek zoals bijvoorbeeld Eefje de Visser of Bazart.
Wanneer ik niet met bier bezig ben, ben ik met muziek bezig. En ik probeer die 2 zoveel mogelijk te pairen, zoals sommige met foodpairing doen.

Met welke persoon wilt u graag een glas bier drinken ?

Met Sam Calagione, oprichter van het Amerikaanse Dogfish Head Brewery. Hij is voor mij het gezicht is van de craftbier revolutie. Vanaf dag 1 durft deze man te experimenteren en totaal buiten de lijntjes te kleuren, en ondertussen super interessante bieren maken.
Toen ik nieuw in de bierwereld was, rond 2011-2012 keek ik het TV programma ‘Brew Masters’ van hem, waarin hij de meest gekke experimenten aanging en te gekke bieren maakte. Dat programma wakkerde bij mij de biervlam nog meer aan.

Wat is uw beste bierherinnering?

Dat is de cheque uitreiking aan stichting ALS bij de eerste Beer Geeks Beat ALS actie. We hadden maandenlang keihard gewerkt aan die op hol geslagen trein die ’Beer Geeks Beat ALS’ heette, hadden het bier Body & Soul gebrouwen met 57 Nederlandse brouwerijen en een totaalbedrag van ruim 44.000 euro opgehaald met allerlei acties. De releaseparty van het Body & Soul bier, inclusief de cheque overhandiging, vond plaats bij Rock City Brewing in Amersfoort en iedereen uit de Nederlandse bierscene was er die dag. Dat moment op het podium met m’n mede organisatoren en stichting ALS was tijdloos en zal ik nooit vergeten.
Die hele actie liet zien waar de bierwereld voor staat en wat het kan bereiken; Samen, als één, de schouders eronder om een geweldig bedrag voor het goeie doel op te halen. Bier verbindt en verbroedert, dat bleek toen ook maar weer eens.

Naar welke ‘bierrealisatie’ kijkt u op / bent u jaloers op?

Ik heb gedurende mijn gehele bier ‘carrière’ opgekeken naar de bier grootheden van dit land, en dan met name naar Rick Kempen. Absoluut geen sprake van jaloezie trouwens, ik noemde Rick altijd mijn bierheld. Die man maakte (nog steeds?) filmpjes met Bier&cO waar ik erg van genoot, was overal aanwezig waar ik graag wilde zijn en is terecht 1 van de grootste in de bierscene.
Inmiddels mag ik mezelf gelukkig prijzen en Rick een vriend noemen.

Wat is voor u de groots mogelijke ‘heiligschennis’ binnen de bierwereld (m.a.w. welk heilig huisje zou u met man en macht verdedigen)?

Ik ben zelf niet heel erg van de vaste regeltjes qua bier, ik hou van het experiment (ik heb met de Beer Geeks groep bijvoorbeeld een saison met chili pepers en kokos gemaakt en een porter met ananas) en zou dat ook willen aanmoedigen.
Maar waar ik echt niet tegen kan en dat wil ik gerust heiligschennis noemen is wanneer een mooi bier wordt uitgeschonken in een vies glas, waarbij de schuimkraag direct verdwijnt en de grote bubbels als cola aan het glas blijven plakken. Helaas gebeurt dit zelfs ook nog in de horeca. Hier valt echt nog een wereld te winnen!

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmaal?

Dat zou voor mij een super juicy New England IPA zijn, welke een mooie subtiele bitter in de afdronk heeft. Eentje uit een 44 cl blik ingeschonken in een mooi groot glas waarbij de tropische aroma’s je tegemoet komen. En dan daarbij een niet al te moeilijk gerechtje zoals een toastje met St Augur kaas. De romige Franse blauwaderkaas en de fruitigheid uit het bier gaan perfect samen en is gewoon genieten.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open