De tomaat is een vruchtgroente en komt in veel variaties voor. De tomaten onderscheiden zich van elkaar door de grootte, vorm, smaak of stevigheid. We kiezen voor dit gerecht voor de Baron. Dit is de traditionele Belgische vleestomaat. Een smaakvolle en sappige tomaat. Pas de Bleu is blauwschimmelkaas van biologische, rauwe koemelk. De kaas wordt gemaakt door de coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel in het Oost-Vlaamse Sleidinge. We pairen deze lekkernij met een Liefmans Oud Bruin.
Ingrediënten:
- 8 rijpe tomaten
- 100 g Pas de Bleu
- 1 bosje rucola
- 2 el pijnboompitten
- 5 cl olijfolie extra vierge
- 2 el rode wijnazijn
- Peper & zout
Bereiding:
- Snij de tomaten in schijven
- Rooster de pijnboompitten goudbruin in een antikleefpan
- Meng de azijn met de olie en kruid met peper & zou. Giet de vinaigrette over de tomaten.
- Verkruimel de kaas.
- Schik de tomaten op een bord en strooi er de kaas over. Strooi ook de pijnboompitten over de salade.
- Werk af met een toefje rucola.
- Serveer met boerenbrood.
Pairing:
De kaas heeft een perfecte balans tussen romig en pittig. De tomaten en de vinaigrette zorgen voor een licht zure toets die het vettig kantje van de kaas doorsnijden en verfrissen. Het bier speelt met haar zoetzuur karakter perfect in op de smaken die terug te vinden zijn in het gerecht. De karameltoets in het bier zorgt voor een mooie zoete aanvulling. De frisse afdronk past perfect bij de fris zure tomaten. Dit is een mooie pairing voor een mooie nazomer dag.
Cover © Bart Van der Perre