Verkeerde strijd

Dat we in een particratie leven i.p.v. een echte democratie weten we ondertussen. Dat daardoor sommige politiekers veel meer macht krijgen dan wat ‘het volk’ hen gegeven heeft is daar een gevolg van. Als die ‘aan de top getorpedeerde’ politiekers vervolgens ook nog eens duidelijk de verkeerde keuzes maken en het parlement haar controlerende functie niet naar behoren invult, heb je toch wel echt een probleem… “He’s back, bitches” was de toverspreuk om VDB uit het niets ten tonele te brengen, maar was dat wit konijn maar in de hoed gebleven… Een woord als ‘genieten’ zou dan misschien makkelijker weer uit de taboesfeer geraken!

Genot kan tot problematische situaties leiden dus gooi je gewoon het kind met het badwater weg en verbied je maar best volledig zaken als alcohol en tabak. Een goede 5% van de bevolking heeft er een probleem mee, pech voor die andere 95% (democratie, je weet wel). Als er daarna ook nog eens met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt (we durven ‘met dubbele tong spreken’ in deze context niet in de mond te nemen) dan moet er toch ergens iets gebeuren. Egoïstisch als we zijn, storen we ons uiteraard het meest aan de eenzijdige focus op alcohol als de ‘moeder van alle kwaad’. Volgens ons een verkeerde strijd. Problematisch gebruik mag en moet je zeker proberen aanpakken, maar blind om zich heen slaan… Eigenbelang en persoonlijke voorkeur als belangrijkste basis om een beleid uit te stippelen? Of hoe verklaar je anders dat:

  • Ondanks het feit dat het percentage mensen met een problematisch gokgedrag niet veel verschilt van het percentage mensen met een problematisch alcoholgebruik wordt er helemaal geen aanstoot genomen aan de massale reclame van de Nationale Loterij voor haar producten. Wordt dit bij een overheidsbedrijf dan misschien sowieso beschouwd als ‘van algemeen nut’?
  • Als we de studies van Sciensano mogen geloven heeft een goede 5% van de bevolking een ‘probleem’ met alcohol en is de trend eerder licht dalend. Daarentegen kampt ondertussen bijna 50% van de bevolking met overgewicht, heeft 20% echt last van obesitas en is de trend stijgende. Desondanks blijkt de FOD Volksgezondheid het belangrijker te vinden om alle alcohol uit onze samenleving zoveel mogelijk te bannen en minder te focussen op dat ander ‘probleempje’ (die handenvol geld kost gezien er wel beslist werd om meer middelen vrij te maken voor de verzorging van mensen met obesitas).

En we zouden wel even kunnen doorgaan. Voor tabak geldt eigenlijk een soortgelijk verhaal, maar zoals gezegd voor een egoïstische niet-roker is dat iets minder relevant natuurlijk. Eigenlijk valt dit hele betoog gewoon samen te vatten in een heel simpele vraag aan het parlement: DOE UW WERK ! Jullie zijn door het volk verkozen, niet dat onnozel mannetje dat daar naar iedereen met zijn vingertje staat te zwaaien.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open