VERRASSINGEN, REVELATIES EN KLASSIEKERS DIE ECHTE KLASSIEKERS ZIJN!

ZESDE EDITIE VAN DE BRUSSELS BEER CHALLENGE

De opmars van bier en brouwerijen in de wereld zet zich onverminderd door. In alle uithoeken van de wereld openen kleine onafhankelijke brouwerijen hun deuren, terwijl oude (familiale) brouwerijen een nieuw elan vinden. Kortom de biersector is volop in beweging. Ook Europa is en blijft een spannend biercontinent met grote traditionele biernaties als België, Duitsland, het Verenigd Koningrijk en de Tsjechische republiek en opkomende bierlanden als Nederland, Frankrijk en Italië. In de periferie wordt er eveneens danig in de ketels geroerd, bier is hot in het koele noorden en hip in het voormalige Oostblok. Ook in België neemt het aantal brouwerijen en bieren bijna exponentieel toe. Quasi dagelijks wordt er een nieuw bier gelanceerd en met de regelmaat van de klok opent een nieuwe brouwerij haar deuren. De Brussels Beer Challenge houdt de vinger aan de pols en is een barometer voor de Belgische en Internationale brouwerijen.

TRENDS

Belgium 10 points,

België oogstte de meeste medailles en bevestigt zijn reputatie als één van de belangrijkste bierlanden ter wereld.

Ons land blijft heer en meester in de klassieke Belgische stijlen. In de ware Belgische stijlen (Trappist & Abbey Style ales, Tripels, Sterk Blond, Saison, Oud Bruin & Rood, Geuze, ….) halen Belgische brouwerijen de medailles bij bosjes binnen. Zowel grote als kleine familiale brouwerijen vallen in de prijzen. Onze talentrijke brouwers doen wat hopelijk ook onze Rode Duivels zullen doen: winnen & België positief op de wereldkaart zetten.

IPA en Tripels blijven ook in 2017 de populairste bieren

Het is vast niemand ontgaan dat IPA’s de laatste tijd erg hot zijn. Je vindt deze bieren alsmaar meer in de supermarkt en in de kroeg. Van oorsprong een Engels bier, was IPA de laatste decennia hoofdzakelijk een ‘US aangelegenheid’. Tijdens de BBC mochten we echter IPA’s uit alle windstreken verwelkomen.

Ook de klassieke Belgische Tripel bieren blijven immens populair met 58 inzendingen. België kaapt alle tripel medailles weg.

Barrel aged & Italian Grape Ale

De categorie Wood/Barrel Aged explodeerde deze editie als het ware. Met 60 inzendingen uit alle hoeken van de wereld stuurden brouwers hun houtgerijpte pareltjes naar België. Dat is warempel een heel populaire categorie.

De nieuwe stijl Italian Grape Ale –de missing link tussen bier en wijn- leverde verrassende resultaten op met een West Coast US Craft Brewery (die bekend staat om haar hoppige IPA’s) als onverwachte maar oververdiende winnaar.

Bier Revolutie

De wereld is een dorp geworden. Maar slaat de globalisering ook in de bierwereld toe? Het antwoord is volmondig ja. Tijdens de eerste editie van de Brusselse Bier Challenge ontvingen we stalen uit 16 landen, tijdens de recentste editie kwamen de bieren maar liefst uit 37 landen.

Ons land was sterk vertegenwoordigd met ongeveer één vijfde van de inschrijvingen. De Verenigde Staten namen eveneens een zesde voor hun rekening. Andere deelnemende landen waren o.a. Duitsland, Nederland, Frankrijk en Italië, eveneens een sterk opkomende biernatie. Ook een aantal exotische bierlanden namen deel, zoals Japan, Hongarije, Chili en Brazilië.

De resultaten van de wedstrijd waren net zo internationaal als de inzendingen. En dat kunnen we enkel toejuichen.

Grenzen vervagen. Brouwers inspireren elkaar over de landsgrenzen heen. Ook bij de consument groeit hierdoor het besef dat brouwen van goed bier niet stopt aan deze of gene grens.

www.brusselsbeerchallenge.com

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend