WAAROM EN WAT DRINKEN WE OP 1 MEI?

Vandaag wordt de ‘Dag van de Arbeid’ – in onze contreien ook wel het ‘Feest van de Arbeid’ genoemd – gevierd. Deze ‘Dag van de Arbeid’ wordt gevierd door niet te gaan werken. Flauw grapje, maar waar hebben we die vrije dag op 1 mei eigenlijk aan te danken? Dat 1 mei onlosmakelijk verbonden is met de socialistische en communistische bewegingen is een publiek geheim. Maar de dag werd al veel langer gevierd. Bij de Schotse en Ierse Kelten was 1 mei de overstap van de lente op de zomer, met een feest ter ere van Belenos, god van leven en dood. De Germanen en Saksen eerden in de nacht van 30 april op 1 mei Freya, godin van liefde en vruchtbaarheid.

Bij de Romeinen stonden de dagen tussen 28 april en 3 mei in het teken van Flora, godin van bloemen en planten. Tijdens die dagen was Rome het decor van uitbundige en vrijpostige taferelen. De dames van lichte zeden beschouwden het Floralia-festival zo’n beetje als hun feestdag. De geboorte van 1 mei als dag van de arbeid gaat terug op Alfred De Grote, koning van het Angelsaksische koninkrijk Wessex. Deze brave man introduceerde in de negende eeuw het principe van de ‘evenredige etmaalverdeling: 8 uur slapen, 8 uur werken, 8 uur ontspannen’.

De moderne interpretatie gaat terug op de Amerikaanse ‘Moving Day’, de dag waarop contracten van de arbeiders werden opgemaakt, beëindigd of verlengd. Deze dag groeide uit tot een dag van betogen en protesten, waarop al eens doden vielen. Dit werd opgepikt door de internationale arbeidersbeweging en op de Tweede Internationale in 1889 werd 1 mei uitgeroepen tot de internationale dag van de arbeid. Een jaar later vond de allereerste 1 mei-actiedag in Europa plaats. Tienduizenden arbeiders staakten en stapten op in betogingen om een werkdag van 8 uur te eisen. De eerste vieringen stonden in het teken van protest, later evolueerden de vieringen naar een mengeling van politiek engagement, folklore en feesten. En bij feesten hoort natuurlijk bier. Welke bieren passen bij deze dag?

  1. Super 8 Export: Een ode aan de achturige werkdag. Een zacht een doordrinkbaar bier.
  2. Jupiler: Opium voor de workclass hero, de red bull die vleugels geeft aan de betogende arbeider, een zachte internationale pils.
  3. Ename Rouge: Een ode aan de ‘sossen’. Een dieprood abdijbier met hinten van kersen.

Cover © Pixabay

Foto © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!