WORST & SINT-BERNARDUS PRIOR 8

“Hoe minder de mensen afweten van het maken van worsten en wetten, hoe beter ze ’s nachts zullen slapen”, aldus Otto von Bismarck. Toch smult jong en oud van ‘saucissen’ zeker in combinatie met een zalige ‘stoemp’. Lekkere ouderwetse boerenkost, hartverwarmend en rustgevend comfortfood van de bovenste plank dat je nostalgisch doet terugdenken aan je jeugdjaren.

Ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen
  • 4 braadworsten
  • 100 g spekblokjes
  • 500 g zuurkool
  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 50 g Luikse siroop
  • boter
  • melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook gaar in lichtgezouten water. Verwarm een bodempje Luikse siroop in een steelpannetje tot de stroop karameliseert. Roer constant en voeg dan de zuurkool plus het vocht toe. Blus met de wijn en de bouillon toe en laat stoven op een laag vuurtje. Voeg water of bouillon toe als de zuurkool te droog wordt. Giet de aardappelen af en pureer samen met de zuurkool, melk en een klontje boter. Bak de spekblokjes krokant en laat uitlekken op keukenpapier. Schep onder de puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bak de worsten en serveer met de zuurkoolpuree.

Pairing:

We maken ons er gemakkelijk dit keer. We gaan voor de ultieme bier-spijscombinatie: bier en worst. Er zijn maar weinig zaken die beter bij worst passen dan bier. We kiezen voor een Sint-Bernardus Prior. Dit bier heeft een  perfecte zoet-bitter balans met een gistig toetsje. Bovendien heeft het  een mooie donkere moutstructuur. De donkere mouten van het bier passen uitstekend bij de gebraden worst. De gistige toets doet het uitstekend bij de stoemp van zuurkool. Misschien niet een revolutionaire dan wel een brave, maar tegelijkertijd toch oerdegelijke pairing.

Cover © Pixabay

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!