Woudwolf

Belgian Raw Ale

Erwin Vanmol (57) en Jan Panneels (23) van Vrijstaat Vanmol, het brouwerijtje dat gevestigd is aan de dries van ’t Nelleken in Lennik, pakken samen met Glenn Casteleyn (51) van brouwerij Alvinne uit met een nieuw brouwsel, genaamd Woudwolf. Het is een zogenaamde Belgian Raw Ale, een totaal nieuwe Belgische bierstijl waarbij het wort het kookpunt nooit heeft bereikt. Daardoor is tijdens het brouwen heel wat minder energie nodig. Aan de gerst, boekweit en hop werden jeneverbessen en moerbeien toegevoegd. Het resultaat is een verrassend fruitig bier met enorm veel foodpairing-potentieel.

In 2019 trokken Erwin en Jan naar Noorwegen om meer te weten te komen over Scandinavische hoevebieren en de magische kveik-gist. Eens teruggekeerd naar het Pajottenland maakte het brouwersduo een eigen interpretatie van deze ongekookte bieren: de Nørse Man. Daarna volgden nog een Nørse Man-versie op Marsala-vaten, en de Bloedarend, een raw ale met bloedappelsienen. Die kaapte op de Internationale Bierwedstrijd van Frankfurt en de Brussels Beer Challenge een paar medailles weg. Vrijstaat Vanmol heeft dus in de ontwikkeling van deze ‘rauwe bieren’ al een echte pioniersrol gespeeld.

Vorige maand brachten Jan, Erwin en Glenn de Kriekkiek uit, een raw ale met Schaarbeekse krieken uit de boomgaard van Jans grootouders. Die limited edition was op een mum van tijd uitverkocht. Woudwolf is al het vijfde collab-bier dat Vrijstaat Vanmol met Alvinne op de markt heeft gebracht. “Deze Belgian Raw Ale van 8 procent met gerst en boekweit werd op smaak gebracht met de heerlijke frisheid van jeneverbessen en de aardse smaak van moerbeien”, legt Erwin uit. ​ Jan voegt eraan toe: “Dit nieuwe bier is net zoals onze Bloedarend een brouwsel met heel wat foodpairing-mogelijkheden. Van Woudwolf werden slechts 1200 flesjes van 33 centiliter gebotteld. De rest werd afgevuld in vaten. Snel zijn is dus de boodschap!”

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!