BLANCHE DE BRUGES

Ons Wekelijks Bier

Vroeger was ‘vrijdag visdag’ een begrip. Het vloeit voort uit de katholieke traditie om het op vrijdagen wat soberder aan te doen en dan viel vis (die je nog makkelijk overal in de rivieren vond) te verkiezen boven het voedingsrijke en dure vlees. De vis staat ook symbool voor Christus en zo werd elke vrijdag zijn kruisiging herdacht. Ichthus (ἰχθύς) in het Grieks is namelijk een acroniem (iedere letter is een afkorting van een woord). Die woorden tezamen vormden dan de zin: Jezus Christus, Gods zoon en Redder. Als je een beetje symboliek wil creëren, geraak je met wat creativiteit best wel ver.

Vandaag zullen er niet veel tafels zijn waarop elke vrijdag vis komt te liggen, zelfs in de meest katholieke middens. Tijdens de vastenperiode wordt er dan wel wat meer belang aan gehecht (ook al is vis van de goedkope vleesvervanger toch wat geëvolueerd naar een luxegoed… alle soberheid ten spijt). Op deze vrijdag zowat halfweg de vasten vonden we het dan ook gepast om ‘het’ visbier bij uitstek als ‘ons wekelijks bier’ te kiezen: een ‘witteke’.

De ‘Blanche de Bruges’ ofte ‘Brugs Tarwebier’ stond er als een van de eersten bij de wedergeboorte van witbier. Dit was het eerste bier van Paul Vanneste in de Brugse brouwerij De Gouden Boom. Bij de overname daarvan kwam de productie ervan even bij Palm te liggen en ging het merk naar Alken Maes, maar Xavier Vanneste (neef van) bracht het bier terug naar haar bron. Vandaag vervolledigt het het gamma van De Halve Maan en wordt weer in Brugge gebrouwen. Het Brugs Tarwebier heeft het daar blijkbaar ook naar haar zin en dat merkte ook de jury van de Brussels Beer Challenge, die het met een gouden medaille beloonde (in een van de omvangrijkste categorieën).

Bier: Blanche de Bruges (Brugs Tarwebier)

  • Brouwerij: De Halve Maan (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 5,0 %
  • Kleur: Bleek witgeel en licht wazig. Fijnmazige, vaste schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Wit brood. Citrus, sinaasappel, korianderzaadjes. Fris en elegant.
  • Smaak: Ronde, bijna romige aanzet. Aangenaam koolzuur. Zachte, wat kruidige bitterheid. Sinaasappel en korianderzaad komen op maar zijn perfect gedoseerd. Vrij droge, frisse afdronk met een subtiel zuurtje.
  • Foodpairing: zachte, romige witschimmelkazen (Zandmanneke), witte vis, mosselen natuur, vanillepudding.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!