ABDIJBIER

Abdijbieren zijn typisch Belgisch. Ze zijn niet weg te denken uit onze biercultuur. Een aantal verwijst naar bestaande abdijen waar sinds lang wordt gebrouwen, andere herinneren aan abdijen die honderden jaren geleden verdwenen. De meeste abdijbieren worden in licentie gebrouwen door externe brouwerijen. De brouwerij mag de naam gebruiken en betaalt hiervoor royalty’s aan de bestaande abdij of orde.

Actieve abdijen gebruiken dit geld voor hun levensonderhoud en voor sociale werken. ‘Abdijbier’ is geen beschermde bierstijl, eerder een soort herkomstbenaming (AOC). In 1999 schiep de federatie van de Belgische Brouwers klaarheid in dit verhaal. Het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ wil commerciële uitwassen tegengaan. Het label verzekert dat er een aantoonbare historische link is tussen het bier en een bestaande of voormalige abdij. Denk bijvoorbeeld aan oude geschriften waarin sprake is van brouwactiviteit, tekeningen of schilderijen waarop een brouwerij afgebeeld staat of sporen van brouwerijen tussen de abdijruïnes. Onder de abdijbieren vind je doorgaans vrij sterke blonde en donkere bieren naast de sterkere tripels en quadrupels. De aroma’s en smaken kunnen sterk verschillen.

Een mooi typevoorbeeld is Averbode

De abdij van Averbode heeft naast haar eigen kaas en brood, nu ook een eigen bier gebrouwen door Huyghe. De monniken brouwden er zelf bier vanaf de 14de tot de 20ste eeuw. Bij het brouwen maakt men gebruik van dry hopping: één of meerdere hoppen worden toegevoegd tijdens of na de vergisting. Daardoor komt het hoparoma beter naar voren en smaakt het brouwsel eerder fruitig dan bitter. Het blonde abdijbier met nagisting op fles wordt gebrouwen met pils en Munich mout om een mooie ronde basis te bekomen. Sinds 2016 wordt er ook Averbode-abdijbier gebrouwen in een nagelnieuwe microbrouwerij in de abdij. Dit vatenbier verschilt van het flessenbier en vind je enkel in de abdij.

Averbode heeft een aangenaam hopkarakter met een frisse volle afdronk. Het ruikt naar appels en bloemen.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open