AVENTINUS

Ons Wekelijks Bier

Ze kwamen uit het Oosten, de Aventinus ook … Duitsland. Het waren koningen, Aventinus ook … van Alba Longa. Morgen draait alles om een Godsopenbaring, Aventinus ook … man, wat is dat bier goed (een engeltje pist op je tong).

En ga zo maar door… een veel gepaster bier om ons Epifaan weekend in te gaan, konden we moeilijk vinden. Vooral omdat het bier bovendien verdomd goed past bij die traditionele driekoningentaart die op menig tafel verschijnt.

Leuk weetje is ook dat Aventinus de over-over-grootvader was van Romulus & Remus. Die twee zouden de stichters van Rome zijn en dus in zekere zin van een Romeinse beschaving zonder dewelke de ‘Rooms-Katholieke’ en haar tradities er heel anders zouden hebben uitgezien. Dus zonder Aventinus  en zijn geslacht is de kans vrij klein dat we Driekoningen zouden vieren op 6 januari.

Welke van deze ‘feiten’ de aanleiding is geweest voor Schneider om hun bier Aventinus te noemen is een compleet raadsel. Vooral omdat er nog een andere reden zou kunnen zijn die niets met die Epifanie te maken heeft, maar met een heel andere Aventinus. Nu we toch aan het speculeren zijn… Aventinus was ook de naam van één van de zonen van Hercules en nu mag je eens drie keer raden welke de gebruikte hop is in de Aventinus…

Bier: Aventinus (TAP 6)

  • Brouwerij: Schneider Weisse (DE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 8,2 %
  • Zicht: Wazig kastanjebruine kleur met een wat rode schijn. Fijnmazig gebroken wit schuim.
  • Geur/aroma’s: Gekarameliseerde banaan. Rozijntjes. Kruidnagel. Getoaste mout. Vleugje alcohol. Best complex en wat zwoel.
  • Smaak: Zachte, ronde aanzet met wat karamelzoetigheid. Rijp fruit (zoals in aroma). Fris koolzuur. Warme, wat alcoholische afdronk die lang blijft hangen. Rond maar net droog genoeg om fris te blijven.
  • Foodpairing: Wildpaté, gelakte ribbetjes op de BBQ, … driekoningentaart.

Dat dit een echt Godsgeschenk is bewijst ook de gouden medaille die het bier behaalde op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge en de titel van Europese revelatie van de competitie.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open