DE BESTE ZOMERBIEREN

Vandaag is de meteorologische zomer van start gegaan en dat is dan ook het ideale moment om met wat zomerbieren op de proppen te komen. Nu ja, we zouden het eigenlijk beter hebben over ‘zomerse’ bieren daar ‘zomerbier’ niet echt als een stijl op zich kan worden gezien. Zomerse bieren bestaan m.a.w. in heel verschillende stijlen, bitter of zuur, blond of donker, … we maakten gewoon een selectie van een paar heel mooie ‘kandidaten’, planten een degustatiepanel in zomerse omstandigheden op het terras van de Antwerpse Brouw Compagnie en legden ze de bieren voor. We presenteren jullie de bevindingen in een tweeluik … morgen deel 1 en woensdag deel 2. Ondertussen nog even door mijmeren over ‘zomerbieren’ en vooral eentje kraken om te zien of het helpt om toch het begin van een idee te geven van welke criteria we hanteerden om tot onze selectie te komen … m.a.w. onze ‘definitie’ van een ‘zomerbier’.

Mei was alles behalve warm, maar juni zit wel weer goed. De thermometer gaat de hoogte in en de terrassen lopen eindelijk vol. Het laatste dat je wil in zo’n omstandigheden is nog wat extra ‘alcoholwarmte’ et bovenop. Geef ons dus maar iets met niet teveel alcohol in plaats van die heerlijke Barley Wine die eveneens op de kaart staat. Winter is coming, zijn tijd komt nog.

Laag alcoholisch OK, maar mag tegelijk best wat smaak hebben. Toegegeven, ondertussen zijn er hele mooie alcoholvrije bieren op de markt, maar de body en ruggengraat die een beetje alcohol geeft, krijg je niet zomaar volledig vervangen. Nu, af en toe een mooi gemaakt bier dat onder de 0,5 ABV is best wel aangenaam en vooral dorstlessend, dus niets op tegen. En daarmee heb je meteen misschien het belangrijkste … dorstlessend.

De zoveelste zoete kriek is wel vaak laag in alcohol, maar je mond plakt er ook niet zelden bijna van toe. Cola is ook niet dorstlessend. IJsgekoeld is het wel ‘fris’ maar ‘dorstlessend’ … nee. Geef ons dus iets dat droog genoeg is en uitnodigt tot een volgende slok. Hydratatie is belangrijk in de zomer en dus is iets waar je na een paar slokken al genoeg van hebt echt niet top.

Mooi gehopt is altijd fris, maar niets tegen een evenwichtig zuur bier. Ook dat is fris en vaak dorstlessend. IJskoud is OK, maar dan proef je wel een stuk minder en het bier gaat toch snel opwarmen dus dat kan geen criterium op zich zijn. Je krijgt ook een fris gevoel van ‘prikkeling’ en dus hebben we liefst iets dat niet te plat is. Hoewel we moeten toegeven dat een platte lambiek qua zomerbier er best wel bij zou kunnen … maar goed, die speelt in een ‘andere divisie’.

En daar ga je het zowat mee moeten doen … niet teveel alcohol, dorstlessend, droog, fris koolzuur, … en daarvan zijn voorbeelden in heel wat verschillende types. Onze selectie en bevindingen vind je in onze volgende post !

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open