Saltimbocca alla Belgica
Saltimbocca betekent letterlijk ‘spring in de mond’ vanwege de volle en overheerlijke smaak van dit eenvoudige vleesgerecht. De lekkernij is oorspronkelijk afkomstig uit de Italiaanse hoofdstad. Maar is sinds het einde van de 19e eeuw ook in de overige regio’s van Italië goed ingeburgerd. Een echte saltimbocca maak je met enkel een mooie dunne plak kalfsvlees, een plak goede prosciutto crudo (rauwe ham) en een blaadje verse salie. Je bakt het vlees kort aan en je blust de pan vlak voor het opdienen met een scheut witte wijn. Tip van de brouwer voor een Belgische versie: vervang de witte wijn door een scheutje bier.
Ingrediënten:
- 4 dunne (platgeslagen) kalfslapjes
- 8 sneetjes dun gesneden prosciutto
- 8 verse salie blaadjes
- Bloem
- Scheutje bier (of witte wijn als je echt wil)
- Klontje goede boter
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Leg op elk kalfslapje een sneetje prosciutto en een blaadje salie.
- Prik vast met een cocktailprikkertje.
- Kruid met peper & zout.
- Wentel even kort in de bloem.
- Smelt de boter in een pan.
- Bak aan.
- Haal het vlees uit de pan en blus de pan met het bier.
- Laat even inkoken en giet de saus over het vlees.
- Serveer met verse pasta.
Pairing:
We serveren deze lekkernij met een Ename Pater, een licht en smaakvol, ongefilterd abdijbier met hergisting op fles. Het bier is kruidig en licht bitter met en vrij droge en hoppige afdronk. Het past uitstekend bij het lichte gerecht en de bitterheid van de salie. Een bier dat ook niet zonder reden een gouden medaille wist te halen op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge.
Een mogelijk Italiaans alternatief is ‘Zest’ van brouwerij ‘Extraomnes’, een licht kruidig en hoppig bier.
Cover © Negroni