EASY FRIDAY NIGHT BEER DINNERS

Mosselen

Voila, we zitten weer in een maand met een ‘r’ en kunnen nu dus volop in de mosselen vliegen! Maar die mosselen staan toch al de hele zomer lang op de menukaart van elke zichzelf respecterende brasserie? Klopt en die volkswijsheid dat je mosselen best enkel eet in maanden met een ‘r’ is ondertussen echt wel achterhaald. Het komt eigenlijk van een tijd waarin er niet veel goede opties waren voor geconditioneerd (lees: gekoeld) transport. De maanden zonder ‘r’ zijn diegene waarin de temperatuur wel durft omhoog schieten en het risico dat de mosselen ‘voorgekookt’ werden (en dus stierven) tijdens transport was vrij groot. Met al die koelwagens en andere koelmiddelen waar tegenwoordig gebruik van kan worden gemaakt is dit niet meer aan de orde. Dit betekent nog niet dat je mosselen het hele jaar door kunt gaan eten …

In de lente laten we deze weekdiertjes best met rust. Dit is de periode waarin de mosselen zich voortplanten en dus laten we ze dan ook beter doen zodat we er ook op lange termijn van kunnen blijven genieten. Ook hun smaak is tijdens die periode trouwens niet echt hetzelfde … iets met ‘de hormonen’ je weet wel … Dus kun je er in de ‘r’-maand april al best afblijven en is er in de zomermaanden echt geen probleem meer. Wie nog een ‘vuistregel’ nodig zou hebben, kan werken met het enige seizoen zonder ‘r’, de lente. Dan blijf je er inderdaad best af.

We gaan voor mosselen op de meest eenvoudige manier: Natuur. Als ze lekker zijn moet er niet al te veel tralala rond, behalve dan verse frietjes, wat mosselsaus en natuurlijk een goede vloeibare begeleider.

Ingrediënten (2 personen):

  • 2 kg mosselen
  • 1 stengel groene selder (met blad)
  • 1 grote ui
  • Klontje goede boter
  • Peper uit de molen

Bereiding:

  • Spoel de mosselen grondig in koud water, trek de baard eruit en schraap met een mesje eventuele ‘aanhangsel’ van de schelpjes.
  • Pel de ui en snij die in ringen.
  • Kuis de selder en snij in grove stukken
  • Smelt wat boter in een grote kookpot (of mosselpot) en stoof daar de selder en ui in.
    Voeg de mosselen toe en kruid met peper. Dek de pan af en laat gedurende 5 minuten stoven.
  • Schud de pan eenmaal op en laat nog eens 5 minuten stoven (tot alle mosselen mooi open zijn).
  • Dien meteen op met verse frietjes en wat mosselsaus.

Je kunt er uiteraard ook voor opteren om te werken met een zakje ‘mosselgroenten’ als je het nog makkelijker wil maken. Ook voor de mosselsaus kun je kiezen tussen een kant en klare versie of zelf aan de slag gaan. Eigenlijk is het super simpel … 4 maatjes mayonaise vermengen met 1 maat scherpe mosterd en aanlengen met het kookvocht van de mosselen tot je de gewenste ‘dikte’ hebt. Sommigen doen er nog wat natuurazijn in, maar dit is echt zonde. Natuurazijn is gewoon ‘scherp’ zonder meer. Als je het toch zo gewoon bent, probeer eens dat klein beetje azijn te vervangen door een scheut van de Oude Geuze die we toch ontkurken om er bij te serveren. Een extra scherp toetsje in de saus maar vooral ook eindeloos meer diepgang dan met onnozel azijn.

Pairing:

Een fris ‘witteke’ of een droge witte wijn? Wij verenigen beide door te kiezen voor een tarwebier waarin druiven zitten … Eentje uit het ‘Grape Lambic’ gamma van Gueuzerie Tilquin. De Oude Pinot Gris Tilquin of de meest recente Oude Gewurzt Tilquin zijn zeker een optie maar we laten ons leiden door het vakkundig oordeel van de de jury van de Brussels Beer Challenge en kiezen dus voor de Oude Riesling Tilquin die op de competitie een zilveren medaille wist te behalen. Fris, fruitig, zacht zuur met een kleine fenolische hint (petroleum) en goed droog in de afdronk. Een verfijnde mix van Oude Geuze en Riesling die alle elegantie in zich heeft om de mosseltjes naar een hoger niveau te tillen zonder ze ooit te overklassen.

Coverfoto © Bart van Der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!