Bier bij de kerstkalkoen

Kalkoen is een graag geziene gast aan de Belgische kersttafel, wat het beestje daar zelf van vind laten we even in het midden. Deze traditie danken we aan onze Amerikaanse en Canadese bevrijders van de Tweede Wereldoorlog. Voor hen was en is kalkoen de ster van de feesttafel op Thanksgiving. Dankzij hen werd het ook bij ons het feestgevogelte bij uitstek. Met één kalkoen kun je namelijk vele monden spijzen. De vogel is dan ook bijzonder geschikt voor familiefeesten zoals Kerstmis. Rest de vraag welk bier drinken we bij de kalkoen.

Wanneer je een bier uitkiest om te serveren bij de kerstkalkoen, zoek dan naar een bier dat de rijke smaken van het gevogelte kan complementeren zonder deze te overweldigen.

Een Westmalle Dubbel met zijn zoetige toetsen van gedroogd fruit en een lichte bitterheid vormt een prachtige balans met het vlees van de kalkoen. De moutige zoetheid van het bier en de subtiele tonen van karamel zijn in staat om zowel het witte als het donkere vlees van de billen te verheffen. Ook bij een ‘gevulde’ kalkoen waarbij je in de vulling vaak wat kastanjes en gedroogde vruchten kunt terugvinden zal deze Westmalle het uitstekend doen.

Voor een meer avontuurlijke pairing kan een Saison Dupont een verrassende keuze zijn. De droge, licht bittere afdronk van een Saison snijdt door de rijkheid van de kerstkalkoen en de kruiden die vaak gebruikt worden bij het bereiden ervan, zoals salie en tijm, zullen mooi aansluiten bij de kruidige en fruitige esters in het bier.

Een lichtere optie is een Bolleke Koninck, dat met zijn evenwichtige combinatie van mout en hop en een laag alcoholgehalte, zorgt voor een soepele begeleiding van de maaltijd zonder te overheersen. De karamelsmaken in de ‘Ale’ werken samen met de geroosterde buitenkant van de kalkoen, terwijl de hopbitterheid helpt om de pallet te reinigen tussen de happen door.

Elk van deze bieren kan helpen om een kerstmaaltijd te transformeren in een feestelijke ervaring, waarbij de combinatie van smaken zorgt voor een hartverwarmende viering.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open