Ribollita
Ribollita is een stevige maaltijdsoep. De naam van deze beroemde bonensoep uit het Italiaanse Toscane, betekent letterlijk ‘de opnieuw gekookte soep’. De soep smaakt opgewarmd namelijk nog beter. We pairen deze lekkernij met een Double Enghien Brune van Brasserie de Silly uit… Silly.
Ingrediënten:
- 300 gr witte bonen (1 nacht geweekt in koud water … desnoods blik als je er gisteren niet aan gedacht hebt en dan als laatste aan de soep toevoegen)
- 1 fijngesnipperde uit
- 1 fijngesnipperd teentje knoflook
- 1 dikke wortel in kleine blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselder in kleine blokjes gesneden
- 2 preiwitten in kleine blokjes gesneden
- 1 takje rozemarijn (de naalden fijngesnipperd)
- takje tijm
- 1,5 liter boullion
- Goede olijfolie
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de olijfolie;
- Fruit de ui, look, selder, wortel en prei aan.
- Voeg de bouillon, de uitgelekte bonen, de tijm en rozemarijn toe.
- Kruid met peper en zout.
- Laat 1,5 uur sudderen op een laag vuur.
- Serveer met geroosterd brood en Parmezaanse kaas.
Pairing:
We drinken een vol bruin bier met hinten van mout en alcohol bij deze winterse schotel. Zowel het bier als de soep bezorgen ons een warm gevoel.