Gebakken zalm met zuurkool & St. Feuillien Grand Cru
Een heel simpel maar machtig en krachtig gerecht voor een echte vrijdag/visdag. Laat de koude en de winter maar komen.
Ingrediënten:
- 4 stukken zalmfilet op vel van 150 gr
- 1 kg zuurkool
- 250 gr gerookt spek in blokjes van 1 centimeter
- 2 fijngesnipperde uien
- 2 geschilde en geraspte jonagolds
- 6 gekneusde jeneverbessen
- Laurier & tijm
- Hoeveboter
- Peper & Zout
Bereidingswijze:
- Spoel de zuurkool grondig en laat uitlekken.
- Smelt een klontje boter in een kookpot.
- Voeg de uien toe en bak aan.
- Voeg vervolgens de spekblokjes en appeltjes toe.
- Voeg de zuurkool en een glas water toe. Laat 15 minuten prutellen.
- Kruid met de jeneverbessen, tijm, laurier en peper en zout.
- Kruid de zalm met peper en zout.
- Smelt ondertussen een klontje boter in een pan.
- Bak de zalm.
- Serveer de zalm samen met de zuurkool en met aardappelpuree.
Pairing:
We pairen dit winters gerecht met een elegant doch krachtig bier. De St. Feuillien Grand Cru verstaat de kracht van de zuurkool en countert de vettige toets van de zalm. De fijne gist en hop nuances geven het geheel een boost.
Cover © Bart Van der Perre