Niet iedereen houdt van bier

Vroeger toen we jonger waren betekende iets gaan drinken ongeremd en onverminderd feest. De sigaretten werden bovengehaald, het bier vloeide rijkelijk, de kinderen aten chips. Luid gelach als bompa weer eens een feldwebel imiteerde “Aufmachen, Schnell”. Sigaretten, foute moppen en kinderen in een kroeg waren al uit den boze en nu heeft (een deel van) onze overheid ons geliefd bier in haar vizier gekregen. Gelukkig zijn er nog verlichte geesten zoals Jo Van Damme. Op zaterdag 27 april publiceerde hij een prachtig stukje in De Standaard.

“Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil zijn kruistocht tegen genotsmiddelen in het algemeen en tegen alcohol in het bijzonder intensifiëren. De minister van Volksgezondheid heeft – voor zover ons bekend – zelf zwakheden noch tekortkomingen, maar wel een scherp oog voor die van zijn onderdanen. Hij moet maar in de eigen partij rondkijken om te weten dat den drank den Duvel is, en omgekeerd. VDB wil daarom op parasols, T-shirts, petjes, tafels en stoelen waarschuwingen tegen alcoholmisbruik plaatsen. ‘Van water wordt ge nat, van bierke wordt ge zat én racist!’ Het is maar een van de slogans die nu op het kabinet van Volksgezondheid ter studie voorliggen. Had er in Café ’t Hemelrijk één bierviltje op tafel gelegen met een stichtende slagzin erop, dan was Conner Rousseau misschien nog altijd voorzitter. Overigens is de uitvoering van het alcoholplan van Vandenbroucke nog niet voor meteen. Eerst moeten ook nog 26 Europese lidstaten hun zegje doen, en dat zal niet vóór de verkiezingen van 9 juni lukken. Vervolgens moet Vandenbroucke ook nog eens herkozen worden én zichzelf kunnen opvolgen. Wacht eens even! VDB is toch helemaal niet verkozen”.

Met een milde ironie fileert de getalenteerde schrijver de plannen en de figuur van onze minsister van Volksgezondheid. En vergis je niet de plannen gaan ver, helemaal passend bij onze ‘betutteloverhied’. Als het van Meester Frank en andere sinistere organisaties zoals de WHO afhangt dan wordt het drinken van alcohol volledig aan banden gelegd in naam van een onbereikbaar en ongewenst gezondheidsideaal. Onze raad? Luister niet te veel naar al die ambtelijke bedilzucht van de anti-alcoholbrigade, drink gewoon met mate en geniet. Maar wees ook niet naïef, drooglegging/prohibition bestaat wel degelijk.

PS: In mijn stoute dromen wordt wijlen Michel Daerden de volgende minister van Volksgezondheid.

Cover © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

IPA

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open