Ons wekelijks bier
Dit weekend is het weer zo ver. De hoogmis van de ambachtelijke lambiekbieren, de Toer de Geuze. De eerste editie van dit tweejaarlijks evenement vond plaats in 1997. Met een ‘coronasprongtje’ zitten we nu telkens op de even jaren en 2024 wordt de 15e editie. Een ‘kristallen’ jubileum.
Ook deze keer worden er twee dagen uitgetrokken en valt er heel wat te ontdekken, van evergreens tot newbies. Heb je een ticketje kunnen bemachtigen op één van de HORAL-bussen dan ben je gesetteld, maar mocht dit niet het geval zijn kun je natuurlijk ook nog overwegen om het met eigen vervoer te doen. Voorzie dan wel een BOB en met de fiets kan ook best leuk zijn, maar … voorzichtig, hè!
Nu ja, elk beleeft de Toer de Geuze op zijn manier. Plezant, interessant en lekker wordt het sowieso. Zeker niet vergeten de nieuwe versie van de Megablend even aan een kwaliteitscontrole te onderwerpen en er een voorraad van in te kopen. Als er één ding is dat we ondertussen al geleerd hebben is dat die met nog even te liggen alleen maar beter wordt.
Om mooi naar deze prachtige tweedaagse toe te leven, gaan wij het weekend in met een pareltje van één van de nieuwkomers van deze 15e editie. Eylenbosch zat al even in de ‘wachtkamer’ en werd pas vorig jaar als lid van HORAL aangenomen. Tijdens hun ‘wachttijd’ lanceerden ze hun ‘patience’ dat een blond ‘zoethoudertje’ was in afwachting dat de lambiekgisten hun werk deden. Vandaag is dat zover en is er lambiek en Oude Geuze van Eylenbosch, maar waarom het kind met het badwater weggooien zullen ze gedacht hebben. De Patience blijft en er worden bovendien nog eens heel mooie experimenten mee gedaan. Neem de ‘Wild Blond’, een blend van 1/3 lambiek en 2/3 Patience dat een gouden medaille waard was tijdens de laatste Brussels Beer Challenge.
Bier: Eylenbosch Wild Blond
- Brouwerij: Brouwerij Eylenbosch (BE)
- Volume: 37,5 cl
- Alcohol Volume %: 7,0 %
- Zicht: Diep goudblond met een ietwat donkerdere oranje gloed. Lichte waas. Goede schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Licht moutige ondertoon (broodkruim). Geel steenfruit. Floraal en licht harsig, houterig (hop?). Zachte fenolische accenten (Brett).
- Smaak: Zachte, moutige start met wat fruitige zoetigheid. Fris koolzuur. Redelijk wat body. Opkomende bitterheid dat doorvloeit naar de afdronk en wordt vervoegd door een licht zurig toetsje. Mooie aanwezigheid van Brett. Nagenoeg droge afdronk (heel licht zoetje).
- Foodpairing: croque Hawaï, gebraden kip met appelmoes, yoghurtmousse met mango.