Napoleon Bonaparte staat weer volop in de schijnwerpers door Ridley Scott’s controversiële film. Deze productie belicht Bonaparte’s onverbiddelijke klim naar de top, gezien door de lens van zijn intense en veranderlijke relatie met zijn grote liefde, Josephine. De film illustreert ook zijn baanbrekende militaire, administratieve en politieke strategieën. Joaquin Phoenix levert een indrukwekkende acteerprestatie. Hoewel in de film voornamelijk wijn gedronken wordt, is er een verrassende connectie tussen Napoleon en bier.
Laten we bij het begin beginnen: Napoleon Bonaparte was bijzonder gesteld op rode Bourgogne. Zijn uitgesproken favoriet was Gevrey-Chambertin, die hij regelmatig nuttigde, vaak verdund met water. Tijdens zijn militaire campagnes, met name die tegen Pruisen, maakte de keizer kennis met Berliner Weisse. Hij was zo onder de indruk van dit bier dat hij het de eretitel ‘Champagne du Nord’ gaf. In een regio waar druiventeelt niet mogelijk was, vond Napoleon in het lichtzure bier met zijn fijne mousse een voortreffelijk alternatief voor de traditionele Franse champagne.
Vandaag de dag zijn er veel brouwerijen die de link met Napoleon gebruiken. Het bekendste voorbeeld is Brasserie De Waterloo. Aan de voet van het van de Leeuw van Waterloo ligt nog steeds ‘La Ferme de Mont-Saint-Jean’. Tijdens de Slag van Waterloo besliste de hertog van Wellington een veldhospitaal op te richten in deze hoeve. Tijdens en na de Slag van Waterloo werden bijna 6.000 soldaten verzorgd in dit primitieve veldhospitaal. Vandaag de dag herbergt de prachtig gerestaureerde hoeve een brouwerij, distilleerderij, restaurant, museum, boetiek en eventruimte. Al dat moois is een realisatie van de John Martin Groep.
Een andere brouwerij die indirect een link heeft met Napoleon is het Antwerpse ‘Cabardouche’: Een ‘kaberdoesjke’ is een Antwerpse verbastering van het franse Cabaret douze, zijnde een huis van vertier. Het beruchte nummer 12 in de Code Napoleon was voorbehouden voor de bordelen. De brouwerij biedt naar eigen zeggen ‘Lekkers achter glas aan’. De namen van de bieren liegen er niet om: Blonde Stoot, Stout Mokke en Escort Deluxe.
Ter gelegenheid van de release van de film pakte de Nederlandse brouwerij ‘Uiltje Brewing Company’ (Hollanders en koopmanskunst) met het bier ‘Napoleon Belmaparte’ uit. Volgens eigen zeggen: “Een kleine oorlogszuchtige IPA genoemd naar die kleine oorlogszuchtige Corsicaan. Deze Blondie heeft ‘le petit caporal’ op zijn lijf geschreven. Een bombastische fruitige smaak, een dynamiet karakter en een oversized mening van zichzelf. En net als ‘le petit caporal’ is de verpakking klein maar de bite groot”.
Cover © Uiltje Brewing Company
Foto’s © Bart Van der Perre