Lille Lapins

Ons wekelijks bier

Vandaag vieren ze in Noorwegen hun Nationale Feestdag. Er werd 210 jaar geleden eindelijk een akkoord gevonden over de Noorse Grondwet. Wij vieren met plezier mee met een Noors bier, eentje van Lindheim Ølkompani. Deze brouwerij is een echte referentie als het op (zure) fruitbieren aankomt. Eigenlijk startte alles in 2013 toen Ingeborg Lindheim en Eivin Eilertsen de familiale fruitkwekerij van Ingeborgs ouders overnamen. Al snel installeerden ze een microbrouwerij inclusief koelschip in de boerderij en begonnen de twee autodictaten met vallen en opstaan maar met het nodige succes te brouwen. Ratebeer hielp een handje om hen internationaal op de kaart te zetten en langzaam maar zeker raakte de fruitkwekerij ondergeschikt aan de brouwerij. Het hele verhaal lees je ook in BGC#22.

Ook op de Brussels Beer Challenge scheert Lindheim hoge toppen. Jaarlijks weten ze wel wat medailles te bemachtigen, in 2021 werden ze uitgeroepen tot ‘brouwerij van het jaar’ en het bier waarmee wij nu klinken op de Noorse feestdag behaalde op de laatste editie van de competitie een gouden plak.

Bier: Lille Lapins

  • Brouwerij: Lindheim Ølkompani (NO)
  • Volume: 37,5 cl
  • Alcohol Volume %: 4,5%
  • Kleur: Baksteenrode kleur met een lichte waas. Beperkte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Rond en fruitig. Krieken, rode (zure) bessen. Fruitige Brett hinten en een vleugje ‘barnyard’. Licht houterig (fruit pit/steen).
  • Smaak: Zacht fruitige aanzet met een zoetje. Opkomende zuren. Correcte body. Vrij droge, fruitige en frisse finale met wat meer ‘houterige’ toetsen en Brett.
  • Foodpairing: Bûchette d’Anjou, kalkoenrollade met veenbessencompote, rabarbertaart.

Weetje: de naam van dit bier verwijst geenszins naar konijnen, maar naar de oorsprong van het fruit (Lapland).

Leuk: een land dat naar haar parlement verwijst met de naam ‘Storting’ is toch voorbestemd om goed bier te maken, niet?

© Lindheim Ølkompani

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend