MARTIN’S PALE ALE ZIT WEER SEEF THUIS

De geschiedenis van de Martin’s-bieren en van het gelijknamige bedrijf, is nauw verbonden met de rijke brouwgeschiedenis en cultuur van Antwerpen. Het thuisbrengen en het brouwen van de Martin’s Pale Ale in Antwerpen, vormt het sluitstuk op een Antwerps verhaal dat reeds in 1909 startte.

De aankomst van John Martin in Antwerpen in 1909

In 1909 durfde John Martin het op 24-jarige leeftijd aan zijn geboorteland Engeland achter zich te laten om zich te vestigen in de haven van Antwerpen. Daar lanceerde hij vrij snel een eigen drankenhandel, die verschillende internationale dranken zou importeren.

Een snelle ontwikkeling

De jonge John Martin had een groeiende interesse in Engelse bieren. Hij besloot dan ook om speciale Engelse, Schotse en Ierse bieren in eiken vaten in te voeren. Eerst Guinness, dan Dublin en Bass Pale Ale, daarna Burton-On-Trent en nog later Gordon vanuit Edinburgh. Dat
kende een zodanig succes dat hij, nog altijd in de omgeving van de Antwerpse Haven, in de Everaertstraat 105, zijn eerste bottelarij installeerde. Na een bootreis van 4 dagen in eiken vaten, moesten de bieren zo snel mogelijk gebotteld worden! En zo werd Antwerpen de
thuishaven van de vele Engelse bieren die begin 20ste eeuw populair werden in Belgie. Als oudste invoerder van Guinness ter wereld (sinds 1912), krijgt John Martin zelfs de toestemming om zijn eigen Belgische variant te brouwen. John Martin laat het iconische Guinness bier aanpassen aan de smaak van het Belgische publiek. Dit bier, bij ons gekend als de Guinness, staat internationaal gekend als de ‘Guinness Antwerpen Stout’.

De impact van twee Wereldoorlogen

De Eerste Wereldoorlog onderbreekt de ontwikkeling van het bedrijf ‘Martin & Co’ en van tal van kleine brouwerijen in Antwerpen. Na deze oorlog moet John Martin bijna weer van nul beginnen. Hij herbouwt zijn installaties in de Everaertstraat en vestigt zich met zijn gezin in Borgerhout. In mei 1940, bij de bezetting van Antwerpen door het Duitse leger, moet de familie Martins vluchten naar Engeland. De bierbottelarij van de familie wordt geconfisqueerd, en zal tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers ingezet worden om het Duitse Beck’s bier te bottelen.

De Martin’s bieren na de 2de Wereldoorlog

Tijdens de ballingschap in Engeland, werkt John Martin bij Robert Porter’s Brewery. De kennis van Engelse Pale Ales die hij hiermee verwerft, inspireert hem om de volgende jaren te werken aan een nieuw bier. Het zou het beste van de Engelse Pale Ales en de Belgische
biercultuur moeten verenigen. Het moest zijn meesterwerk worden, een ode aan de bevrijding. En zo kwam hij na de oorlog terug naar Antwerpen met de Martin’s Pale Ale. Aanvankelijk doopte hij het bier ‘Bulldog’ Pale Ale, een verwijzing naar Churchill.
Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958 werd het bier omgedoopt tot Martin’s Pale Ale. De ‘Pale Ale van Antwerpen’ wordt de iconische Belgische Pale Ale, en zal in de loop van de jaren tal van prijzen winnen. Met dit succes ontstaat tegelijk de droom om het bier helemaal thuis te brengen en te brouwen in Antwerpen, de plek waar het allemaal begon. Een droom die uiteindelijk gerealiseerd zal worden door John’s kleinzoon: Anthony Martin.

De terugkeer naar Antwerpen dankzij het partnership met de Antwerpse Brouw Compagnie

De lokale en onafhankelijke brouwerij Antwerpse Brouw Compagnie (ABC) werd 10 jaar geleden opgericht door het koppel Johan Van Dyck en Karen Follens, met de hulp van 1.000 crowdfunders! De brouwerij legde zich als missie op de Antwerpse brouwersgeschiedenis terug tot leven te brengen, en Antwerpen als bierstad opnieuw op de kaart te zetten. Sinds haar oprichting wist deze brouwerij een topreputatie op te bouwen in binnen en buitenland met een hele reeks unieke bieren. De bierwereld is klein, en zo kwam het dat Anthony Martin en Johan Van Dyck – die elkaar als collega brouwers reeds jaren kenden – op een dag samen bij een glas bier eens serieus gingen klappen. Hun gemeenschappelijke passie voor bier, leidde ertoe dat de twee ondernemers besloten om een decennia oude droom te gaan realiseren: De Martin’s bieren thuis laten komen en tegelijk Antwerpen verder op de bierkaart zetten.

Hierbij werd niet over één nacht ijs gegaan. Zowel de expertise van de Antwerpse Brouw Compagnie als die van Martin’s werd ingeschakeld. Verschillende testbrouwsels werden gemaakt, op kleinere en grotere schaal. De huidige recepturen werden vergeleken met oude documenten, proefpanels werden georganiseerd, gisting en hoptesten uitgevoerd… Bij dit alles werd dankbaar gebruik gemaakt van het ‘biergeheugen’ van Anthony als kompas. Martin’s Pale Ale is dan ook een complex bier om te brouwen. De zoetheid in het bier vereist een sterke controle over de vergisting, terwijl de hoparoma’s, afkomstig van Engelse aromahoppen via dry-hopping verkregen worden. Het bier is bovendien getypeerd door een subtiele balans tussen smaak en verfrissing. Deze subtiliteit laat tegelijk geen fouten toe. Deze drive naar perfectie, respect voor traditie, in combinatie met de alle modernste brouwinstallaties in Antwerpen, brachten uiteindelijk het bier voort dat vanaf nu in Antwerpen gebrouwen wordt. Naast de Martin’s Pale Ale zullen zijn soortgenoten, de India Pale Ale en de New England Pale Ale ook binnenkort aanmeren in hun nieuwe Antwerpse thuishaven.

Met de thuiskomst van de bieren, werden ook hun logo’s aangepakt. Hierbij komt een van de oude iconen van de Pale Ale, Miss Martin, centraal te staan. Op haar arm prijkt het zeilschip, waarmee John Martin, meer dan een eeuw geleden dit avontuur startte.

Het gamma

Martin’s Pale Ale 33 – 5.8% alc.

Een zachte, zelfs lichtjes gezouten Engelse Pale Ale met een bronzen kleur en subtiele noten van karamel, chocolade en nobele mout. De traditionele Engelse gist zorgt voor een fruitige toets van zwarte bes. Verder geven de Engelse hopsoorten Fuggle en East Kent Golding aan de Martin’s Pale Ale zijn aroma’s. Deze hoppen worden zowel tijdens het brouwen als het rijpen van het bier toegevoegd (het zogenaamde dryhoppen). Het karakter van deze Engelse nobelhoppen, komt hierdoor mooi en evenwichtig. De delicate balans tussen het moutkarakter en de hoptoetsen maken deze Belgisch Engelse Pale Ale tot een mooi, evenwichtig gebalanceerd bier.

Martin’s India Pale Ale 55 – 6.5% alc.

Een amber- tot goudkleurige bier, met een rijk smaakpallet van bitterheid en citrus, afkomstig van 5 verschillende hopsoorten, die op verschillende brouwmomenten worden toegevoegd. Deze mooie hopsoorten zorgen voor een overweldigend diverse smaakbelevenis van pompelmoes, appelsien, zwarte bes, dennenhars en florale accenten. Maar de basis van de Martin’s India Pale Ale is minstens even belangrijk: een subtiele fruitigheid, afkomstig van de gist, met een nuance van koekjes en karamel, dankzij het gebruik van verschillende soorten gemoute gerst. De lange afdronk vertoont een verzachtende hopbitterheid en een stevige moutsmaak waarvan je na elke slok Martin’s IPA nog nageniet.

Wil je een perfect geserveerde Martin’s proeven in Antwerpen? Ga dan eens langs bij de Taproom van de Antwerpse Brouw Compagnie, in de Duke of Antwerp, of in een van de cafés van ons land.

Ook bij de drankenhandels en supermarkten verkrijgbaar.

Meer info op www.anthonymartin.be en www.seef.be

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!