NIEUW RECEPT

Val-Dieu Fruitée

Als een brouwerij van mening is dat haar eigen fruitbier te alcoholisch en te zoet is en dan beslist om daar iets aan te doen, dan kunnen wij dat als bierliefhebbers alleen maar toejuichen. We kunnen Val-Dieu dan ook alleen maar feliciteren met hun nieuw recept voor de Val-Dieu Fruitée die nochtans nog niet zo heel lang op de markt was gebracht.

Oorspronkelijk werd dit bier een goede twee jaar geleden gelanceerd samen met de inauguratie van de nieuwe brouwzaal binnen de muren van de abdij. Val-Dieu is namelijk één van de enige (zo niet ‘de’ enige) brouwerij met een abdijbier waarvan de volledige productie binnen die muren gebeurt (zoals het geval bij de Trappisten). Het bier dat bedoeld was om de zomers op te fleuren bevatte toen maar liefst 9% alcohol, wat in de volle zon dus duidelijk van het goede teveel was. Bovendien was het (mede door die alcohol) wat aan de zoete kant, wat ook niet bijzonder verfrissend is. Daar is nu dus aan gewerkt!

De nieuwe versie bevat weliswaar nog steeds 8% alcohol (om het karakter en de ‘body’ te bewaren) maar is een stuk minder zoet. Volgens de brouwerij zelf ‘het perfecte evenwicht tussen de frisheid van zure krieken en een karaktervol bier’. Het bier heeft een duidelijk ‘krieken-profiel’ met daaronder nuances van ander rood klein fruit en eindigt met een lichte, fris zure hint. Absoluut een stap in de goede richting wat ons betreft.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open