Mogen, niet moeten

Anno 1974: Ik herinner mij nog de originele dorpskroeg in de Borgt, van een zondags bezoekje met mijne bompa. Als kleine ket mocht ik toen mee als hij een pint ging pakken. We zaten op een harde houten bank. De cafébaas was een veelzijdig man. Niet alleen wist hij alles te vertellen over zijn koopwaar, ook de lokale politiek, de weersvoorspellingen en de provinciale voetbaluitslagen. FC Borgt-KFC Eppegem: 3-2, schudde hij losjes uit de mouw. Ik zag hier dus de eerste live acteurs aan het werk. De man met de zwarte short babbelde aan een stuk door en veranderde zijn toon bliksemsnel van plagerig naar berispend, van flirterig naar streng, van aimabel naar razend kwaad. De aanwezigen – jong en oud, arm en rijk – genoten van het schouwspel, van de sfeer en natuurlijk van het het bier. Gefascineerd dronk ik mijn gele limonade op en mocht nippen aan de Palm van bompa. Een ervaring die mijn leven vormde, zonder te beseffen dat zulk tafereel 42 jaar later deel uitmaakt van het immaterieel Unesco Werelderfgoed.

Anno 2074: Dankzij de geavanceerde geneeskunde, maar vooral dankzij een algemeen geldend verbod op tabak en alcohol heb ik een zeer gezegende leeftijd bereikt. Met veel tegenzin drink ik mijn ‘gevitaminiseerd’ water op en kauw dwangmatig op mijn proteïnerijke insectenreep. Gezondheid voor alles. De herinnering aan vrijere en gelukkigere dagen blijft me kwellen. De erkenning van Belgische biercultuur als werelderfgoed is al lang uit de analen geschrapt. Onderwerping aan de Hoge Gezondheidslobby… en maar wijzen met dat vingertje. Nee, deze toekomst wil ik niet.

Anno 2024: In eigen land komt men mij vertellen hoeveel alcoholeenheden ik per week mag drinken en dat ik elke donderdag moet daten met mijn vrouw. Wat is het volgende dat we alle dagen moeten…?

Uiteraard vind ik dat rijden en drinken niet samengaan. En natuurlijk vind ook ik verslaving heel akelig. Maar het is toch niet omdat pakweg vijf procent van de bevolking moeilijk met alcohol kan omgaan, dat je iedereen moet ambeteren? Als we niet uitkijken, eindigen we in een totalitaire samenleving waar elk gedrag met een maatschappelijke kost wordt verboden. Citoyens aux armes!

Luister niet te veel naar al die ambtelijke bedilzucht van de anti-alcoholbrigade, drink gewoon met mate en geniet. Ik sluit me dan ook 200% aan bij mijn vriend en mijn collega columnist Henri Reuchlin: “laat alle azijnpissers niet vergeten dat je alcohol nodig hebt om azijn te maken”.  Als je geen bier drinkt, leef je niet langer. Het lijkt alleen maar langer.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!