TALKING HEADS

Fedor Vogel

Fedor Vogel is de Nederlandse evenknie van Ben Vinken. Of van Luc De Raedemaeker. Of van allebei. U mag het zeggen. Feit is dat Fedor al sinds 2008 Bier! magazine uitgeeft, en sinds enkele jaren ook Brouw! magazine. Daarnaast is hij de bezielende motor achter Bierradio.nl, een 24/7 streaming radiozender met smaakvolle muziek, biernieuws én podcasts!

Naar wat kijkt u graag?

Als journalist ben je niet alleen observator, maar moet je vooral ook goed kunnen luisteren. Ik kijk graag van een afstandje naar dingen om daar vervolgens mijn bescheiden mening over te vormen. Wanneer ik mensen in de bierwereld interview voor een van onze media, dan probeer ik die bekeken observaties te verwerken in mijn vraagstelling.

Daarnaast kijk ik graag op en naar een goed terras, naar mensen en de bieren die ze drinken, en de wijze waarop deze worden gepresenteerd door het horecapersoneel. Dat gaat gelukkig heel vaak goed, maar ongelofelijk, wat kan er ook veel mis gaan met ons mooie bier en haar klanten.

Wat leest u graag?

De proefdrukken van onze magazines Bier! en Brouw!. Het is altijd weer mooi om te zien hoe ideeën van een toegewijd redactieteam in woord en beeld hun plek krijgen in opgemaakte magazines. En te weten dat onze lezers er daarna hopelijk minstens zo van genieten.

Uiteraard ben ik al sinds het begin abonnee van Bierpassie Magazine van Ben Vinken, die misschien wel mijn grote inspirator is geweest om zelf met een biermagazine te starten. Ongelofelijk veel respect voor wat deze man voor met name de Belgische bierwereld heeft betekend. Dan schijnt er ook nog een aardig blaadje ‘Bier Grand Cru’ te zijn … leuk formaat, af en toe een hoekje af en er krijgt zelfs een Nederlander als ik af en toe het woord.

Naar wat luistert u graag?

Jazz, soul, funk en goede tijdloze popmuziek. Het is niet voor niks dat onze online radiozender Bierradio.nl vooral geprogrammeerd is met deze muziek. Als ex-DJ bij een drive-in-show met vrienden en nog steeds ook programmamaker bij een lokale omroep ben ik een gepassioneerd radiomaker. Bierradio.nl is dan ook niet zo maar ontstaan, maar vanuit een zelfde passie voor luisteren naar als lezen over bier. Onze kinderen, de nieuwe generatie leest helaas steeds minder. Hoe mooi is het dan om op bierradio.nl naar podcasts te kunnen luisteren over bier en de mensen die dat bier met passie brouwen of vertegenwoordigen.

Met welk persoon wilt u graag een glas bier drinken?

Eerst en vooral drink ik graag een mooi glas bier met mijn Vlaamse echtgenote Sandra. Dat verveelt nooit. Daarnaast heb ik in ruim 10 jaar Bier! magazine het genoegen gehad om ‘op reportage’ met veel brouwers in hun eigen brouwerij te mogen proeven waar zij trots op zijn. Dat zijn stuk voor stuk mooie ervaringen. Maar als ik het voor het zeggen had zou ik toch eens graag een stevig glas trappistenbier drinken met Paus Franciscus, en hem dan enerzijds vragen waarom het christelijke/katholieke geloof zo aan erosie onderhevig is en anderzijds waarom ze in het Vaticaan nog steeds geen bier brouwen. Gemiste kans.

Wat is uw beste bierherinnering?

Een alcoholist zou zeggen: mijn laatste glas. Maar toch is het eigenlijk wel zo. Want ik kan oprecht genieten van elk mooi bier dat ik drink. Natuurlijk heb ik het geluk dat ik veel brouwerijen mag bezoeken, waar veel bierliefhebbers jaloers op zouden zijn. Zo hebben mijn collega-redacteur Frank Stoute en ik bijvoorbeeld alle abdijen bezocht van de Erkende Abdijbieren in België (en ook in Nederland, al zijn die niet erkend). Prachtige verhalen en herinneringen die eerst in Bier! magazine zijn gepubliceerd en waarvan we later een boek hebben gemaakt (Reis langs de abdijbieren en hun abdijen in België en Nederland). Die reizen zijn tegelijkertijd ook wel heel mooie bierherinneringen.

Naar welke ‘bierrealisatie’ kijkt u op / bent u jaloers op?

Met respect kijk ik op naar wat Henri Reuchlin in Nederland heeft opgezet met StiBON, Stichting Bier Opleiding Nederland. Vanuit zijn bierkennis, -netwerk en vooral -inspiratie heeft hij iets ongelooflijks gerealiseerd, met als gevolg nu al ruim 200 biersommeliers in Nederland die de biercultuur écht op een hoger niveau helpen brengen. Ik vind het eigenlijk onbegrijpelijk dat hij met al zijn connecties nog geen StiBOB in België heeft opgezet… maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Wat is voor u de groots mogelijke ‘heiligschennis’ binnen de bierwereld ?

Dat zijn er vele. Bier in het verkeerde glas. Horecamensen die bij de vraag naar een trappist doodleuk een abdijbier als Leffe of Affligem aanbieden, en dan volhouden dat deze bieren ook trappistenbieren zijn. Kriekbieren zonder krieken. Bieren van huurbrouwers/brouwfirma’s verkopen als zelf gebrouwen bier. Dat vrouwen geen verstand van bier zouden hebben. Trappistenbrouwerijen die teveel gaan afwijken van biertypen zoals trappistenbieren ooit bedoeld zijn. Traditionele biertypen die door innovatieve brouwers uit balans worden gebracht door een overdosis hop, teneinde brouwfouten te verdoezelen. Craftbrouwers die zelf niet weten wat ‘craft’ nu eigenlijk echt inhoudt. De vernieuwingsdrang van grote brouwconcerns die menen telkens maar weer etiketten en huisstijlen te moeten aanpassen, daarbij vaak de traditie van een merk verwaarlozend. En natuurlijk lippenstift aan een bierglas.

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmaal?

Bij het Laatste Avondmaal gaat het natuurlijk om brood en wijn, excuus… bier. Wat zou het toch mooi zijn als de katholieke traditie wordt aangepast aan de tijdgeest, en dat brood (hosties) en wijn tijdens de Eucharistie vervangen zouden worden door bostelbrood en trappistenbier. Zo moet Jezus dat samen met zijn Goede Vader bedoeld hebben…

Meer over enkele van Fedor’s projecten : www.biermagazine.nl – www.bierradio.nl

Coverfoto © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open