TALKING HEADS

Sven Gatz

Sven Gatz groeide als Brussels ketje op in een rijkdom van culturen. De politieke microbe bracht hem in het Brussels en Vlaams Parlement, tot hij in 2011 voor een job buiten de politiek koos, als directeur van de Belgische Brouwers. In 2014 werd hij toch door Open Vld gevraagd om Brusselminister te worden in de Vlaamse Regering. Hij was ook bevoegd voor Cultuur, Jeugd en Media, drie terreinen die hem al zijn hele leven boeiden. Na de vorige parlementsverkiezingen legde hij de eed af als Brussels minister voor Financiën, Begroting, Openbaar Ambt en de Promotie van Meertaligheid. Die laatste bevoegdheid is een primeur voor Europa.

Naar wat kijkt u graag?

Een goed gemaakte documentaire of een mooie film is altijd een goede afsluiter van een drukke werkdag.

Wat leest u graag?

Ik ben nogal een non-fictie lezer, en dan vooral historische non-fictie. ‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo heb ik met veel plezier gedegusteerd.

Naar wat luistert u graag?

Rock en jazz, en als het even kan een combinatie van beide. Steely Dan zit dus zeker in mijn playlist.

Met welke persoon wilt u graag een glas bier drinken ?

Een glas bier smaakt nog steeds het best in het gezelschap van een goede vriend, maar met David Byrne van de Talking Heads zou ik wel eens een goede stout willen pakken.

Wat is uw beste bierherinnering?

Ongetwijfeld het moment waarop ik hoorde dat de Unesco vanuit Addis Abeba de Belgische biercultuur erkend had als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Vooral omdat ik daar als bierliefhebber, als directeur van de Belgische Brouwers én als cultuurminister mijn steentje aan heb kunnen bijdragen.

Naar welke ‘bierrealisatie’ kijkt u op / bent u jaloers op?

Er zijn heel veel uitstekende Belgische bieren, maar bier verkoopt zichzelf niet. Ik heb veel respect voor elke brouwer die een bier letterlijk en figuurlijk op de kaart kan zetten. Zo hebben we keuze te over in het segment van de blonde tripel, en toch zijn er brouwers die erin slagen om dat bier heruit te vinden en de aandacht van de consument te trekken. Die mix van bierkwaliteit en marketing vind je bijvoorbeeld terug bij Cornet en de Tripel LeFort.

Wat is voor u de groots mogelijke ‘heiligschennis’ binnen de bierwereld (m.a.w. welk heilig huisje zou u met man en macht verdedigen)?

De Belgische biercultuur heeft een aantal essentiële regels, zoals het verschil tussen een abdijbier en een trappist. Daarnaast moeten we toch enige soepelheid inbouwen. Het is tenslotte de vernieuwing die het Belgische bier zover heeft gebracht en nu ook wereldwijd voor lekkere nieuwe bieren zorgt.

Maar… bier mixen met frisdrank is toch steeds een hachelijke onderneming. Zo heb ik ooit een ‘moine fou’ geproefd: de helft Orval, de helft Schweppes. Zonde van beide.

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmaal?

Zacht gegaard stoofvlees van varkenswangetjes met frietjes en veldsla, en daar een lekkere Duvel bij. Daarna ga ik met de glimlach het licht tegemoet.

Cover © Studio Nunu

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open