TALKING HEADS

Johan ‘Wanne’ Madalijns

Geraakte in de jaren tachtig in de ban van het Belgisch bier tijdens zijn architectuurstudies in Sint-Lukas Brussel. Ondertussen is hij voorzitter van de Zythos-afdeling ‘De Lambikstoempers’ vzw, lid van de Raad van Bestuur van ‘Horal’ vzw (Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren), lid van de Redactieraad van het tijdschrift ‘De Zytholoog’, afgestudeerd als Technicus Fermentatietechnieken Bier, jurylid bij brouwwedstrijden, Ere-lid van De Geuzen van Oud Beersel vzw, Ere-Ridder in het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers, … . Kortom, de bierpassie druipt er letterlijk af …

Naar wat kijkt u graag?

Op TV probeer ik dagelijks het nieuws mee te pikken. Verder kijk ik graag naar een kwiske (Blokken, Switch, Campus Cup, …) of een goede film. Hiervoor heb ik de term ‘filmpairing’ bedacht. Waar ik ook ontzettend van kan genieten is bij een goed glas bier op een terras kijken naar het gedrag van de mensen rondom mij. Dikwijls beter dan de populaire ‘reality-reeksen’ op het scherm.

Wat leest u graag?

Ik lees heel graag biografieën van kunstenaars en rocksterren, blader graag door kunstboeken en geniet ’s morgens van de digitale krant bij een kop dampende koffie.

Naar wat luistert u graag?

Het betere gitaarwerk, rock en blues. Namen als The Rolling Stones, Janis Joplin, The Who, Patti Smith, Arno, Johnny Cash, ZZ Top, … kunnen mij wel bekoren.

Met welke persoon wilt u graag een glas bier drinken ?

Keith Richards, maar vermits die in zijn lange carrière zowat alles heeft gebruikt wat God verboden heeft, zou het wel eens kunnen dat het niet bij bier blijft…

Wat is uw beste bierherinnering?

Historisch blijft natuurlijk de weddenschap tussen De Lambikstoempers vzw en brouwerij Duvel Moorgat om de – oorspronkelijk éénmalig gebrouwen – Duvel Tripel Hop terug op de markt te brengen. Een spontane nachtelijke actie met grote gevolgen en die niet door de ‘marketing-afdeling’ is bedacht zoals sommigen nog steeds denken. Het uiteindelijk resultaat is dat de Duvel Tripel Hop ondertussen is opgenomen in het vaste gamma van de brouwerij.

Persoonlijk heb ik hele mooie herinneringen aan het moment toen ik in 2017 door ‘De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers’ met het nodige ceremonieel aangesteld werd als Ere-Ridder voor mijn jarenlange bewezen diensten aan het brouwersberoep en mijn optreden als bierambassadeur. En als ze daarvoor dan nog de prachtige site van Orval kiezen als locatie…

Naar welke ‘bierrealisatie’ kijkt u op / bent u jaloers op?

Naar personen die door hun jarenlange koppigheid en gedrevenheid bieren op de markt brengen of brachten die ondertussen behoren tot de klassiekers binnen onze Belgische bieren en waar ik smaakvol van kan genieten. Ik denk ‘spontaan’ aan een Frank Boon, Armand Debelder, Michel Moortgat, Rudi Ghequire, Charles Leclef, Chris Bauweraerts, Jef Van den Steen, Rosa Merckx,  … Uiteraard is deze opsomming verre van compleet !

Wat is voor u de groots mogelijke ‘heiligschennis’ binnen de bierwereld (m.a.w. welk heilig huisje zou u met man en macht verdedigen)?

De enorme opmars van verschillende bierstijlen stoort mij enorm. Er komt bij wijze van spreken elke week een nieuwe bierstijl op de markt. Waarom ? Meestal om de zogenaamde ‘beergeek’ opnieuw een nieuw bier te laten ontdekken ! De meest gekke ingrediënten worden momenteel gebruikt bij het brouwen in de hoop origineel uit de hoek te komen. Maar zijn deze bieren ook lekker, zijn ze in balans en heb je zin in een tweede glas ? Ik dikwijls niet….

Zelf krijg ik de kans om redelijk wat bieren te proeven en eerlijk gezegd komt er de laatste tijd veel ‘minder goed’ bier op de markt. Veel zijn ‘vergeven’ van hop of (azijn)zuur, zodat ze in mijn ogen ‘ondrinkbaar’ worden. Zeer spijtig, want wat is er mis met onze klassieke (en vergeten) bierstijlen ?

Verder erger ik mij aan verkeerde of te weinig info op de etiketten, het vermelden van houtlagering ook al komt er in het productieproces geen houten ton aan te pas, het misbruik van termen als ‘Oude Geuze’ of lambiek, …

Heb je nog even ?

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmaal?

Als voorgerecht Escavèche de Chimay met een ‘Chimay Tripel van ’t vat’ waarna stoofvlees bereid met geuze begeleid met verse frieten en mayonaise. Uiteraard drink ik hierbij een goed glas Oude Geuze. Afsluiten met rijstpap, maar enkel als ik er een gouden lepel bij krijg anders kies ik voor een gevarieerd kaasplankje met Belgische kazen. Rustig nagenieten bij een quadrupel of gerstewijn…

Schol !

Cover © Johan ‘Wanne’ Madalijns

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!