THE STAR-SPANGLED BANNER

een dronkemanslied

The Star-Spangled Banner (de met sterren bezaaide banier) is het Amerikaanse volkslied dat vandaag veelvuldig zal weerklinken. Voor wie niet mee zou zijn, het is vandaag dus Independence Day, de Nationale Feestdag van de Verenigde Staten van Amerika. Het volkslied verwijst naar … de vlag van de Verenigde Staten. Had je waarschijnlijk niet kunnen raden, hè!

De tekst is geschreven in 1814 door de 35-jarige dichter en advocaat Francis Scott Key nadat hij getuige was van het bombardement van Fort McHenry in Baltimore tijdens de Oorlog van 1812 (tussen de VS en het VK op wat nu Canadees grondgebied is). Het lied werd in 1931 aangenomen als volkslied en meestal wordt slechts het eerste couplet gezongen. Dat is eigenlijk al meer dan genoeg want het is een uiterst moeilijk (juist) te zingen nummer. De tekst laat geen natuurlijke adempauzes toe, bepaalde woorden moeten ’trillend’ gezongen worden op ongelegen momenten en je moet best wat sporten op de toonladder beklimmen en afdalen om het tot een goed eind te brengen. Het lied werd en wordt dan ook veelvuldig ‘verkracht’, zelfs door mensen die zingen wel wat gewoon zijn. Er wordt zelfs beweerd dat het feit dat men de hand op de borst houdt bij het zingen er vooral is gekomen als gevolg van een zekere ademsnood bij het zingen.

Het leukste aan het lied is eigenlijk de afkomst van de melodie. Een melodie die zou zijn geschreven door de Anacreontic Society. Als er nog niet teveel stof ligt op jouw Griekse cultuur, weet je dat Anacreon een Griekse dichter was die werd geroemd om zijn gedichten over alcohol en erotische gedichten. Dus ja, de melodie van het Amerikaanse volkslied is eigenlijk afkomstig van een dronkemanslied. Daar drinken we eentje op!

Het zou ook verklaren waarom die melodie zo moeilijk is … Tijdens de bijeenkomsten van de Anacreontic Society werd uiteraard stevig doorgedronken. Zolang de aanwezige leden het lied nog zonder teveel fouten konden zingen, waren ze duidelijk nog nuchter genoeg om een extra glas te kunnen krijgen. Blijven zingen … en drinken. Wat dacht je van een ‘Stella’ voor elk van de 50 sterren op die Stars and Stripes?

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open