TIPSY TRIBE

Een jong ketje

Het gaat hard in Brussel. Het aantal brouwerijen in onze hoofdstad is de laatste jaren aan het boomen. Ondertussen zijn er al meer dan 20 en het is bijna ‘un fait divers’ als er nog eentje bij komt. De laatste nieuwkomer, Tipsy Tribe, is geval apart daar het naar ons weten de enige is die brouwen en distilleren onder één dak combineert. We gingen even kijken wat ze daar in Koekelberg allemaal uitsteken…

Tipsy Tribe (letterlijk de ‘aangeschoten stam’) werd opgericht door het sympathieke koppel Aylin & Daniel Fastenau. Ze waren al even op zoek naar een geschikte locatie om wat te maken van hun hobby. Ze vonden soelaas in Koekelberg, op de Jetsesteenweg. Of ‘geschikt’ de juiste term is, valt te bediscussiëren want behalve de ‘bestemming’ van het gebouw die brouwen en stoken toeliet, was er eigenlijk helemaal niets geschikt. Het gebouw had ooit als ‘cultustempel’ dienst gedaan en reeds wat ‘ambachten’ gehuisvest. De laatste was een clandestiene cannabisplantage (al net even ‘spiritueel’ kan je denken) waarvan de aftap voor de elektriciteit toch niet zo super professioneel bleek te zijn. De vonk teveel deed de hele boel in vlammen opgaan maar waarschijnlijk bleef iedereen er toen wel ‘zen’ bij … Nu ja, wat overschoot kon je zacht uitgedrukt ‘bouwvallig’ noemen. Het heeft het koppel dan ook meer dan een jaar gekost om de ‘stal’ uit te mesten en de nodige aanpassingen te doen om ook maar enige kans te maken op een ‘GO’ van het FAVV en de accijnzen.

Of het bloed en tranen heeft gevraagd, zou kunnen. Zweet zal het zeker gekost hebben, maar ze zijn er geraakt en sinds kort is Tipsy Tribe een feit. Achter de garagepoort zit een erg diepe ruimte waarin een kleine maar erg volledige brouwerij werd geïnstalleerd met aansluitend een destillatiekolom. We spreken dus inderdaad van ‘Tipsy Tribe Brewery & Distillery‘. Het brouwen gaat vlotjes, maar ze zijn minstens even trots op het feit dat ze wel degelijk zelf stoken en dat als je van een Jetteset nipt je niet zomaar zit te nippen van een of ander ingekochte neutrale alcohol dat op smaak werd gebracht met kruiden en ‘botanicals’.

De piepkleine installatie heeft het voordeel dat er gretig kan worden geëxperimenteerd. Zo konden we bijvoorbeeld een Wodka proeven waar bij het destilleren ‘hot sauce’ van bij Fermentings werd toegevoegd. Voor de vaste productlijn is die 50 liter distillatiekolom een ‘pain in the ass’ … een tank van 500 liter ‘bier’ distilleren kost Daniel zo al snel bijna een week tijd. De kans dat hier dus de eerste investeringen zullen gebeuren is niet gering, al zijn er nog wel meer plannen, waaronder een echte proefruimte / horeca gedeelte. Maar goed, Aylin en Daniel lijken met beide voeten op aarde te leven en het zal dus stap voor stap zijn om zich niet te vergalopperen. Ze hebben al stevig geïnvesteerd en het zijn geen makkelijke tijden. Eerst ‘consolideren’ alvorens verder te springen.

Momenteel verdelen ze vooral lokaal en dat is deels vanuit logistieke overwegingen maar ook een ideologische keuze. Ze wensen zo maatschappelijk en ‘eco’ verantwoordelijk te werken en daar hoort geen bier vervoeren over ettelijke kilometers dus bij. Ze willen waar mogelijk hun ingrediënten lokaal inkopen en werken zo ‘groen’ als ze kunnen. Mooi voor de wereld, maar ook voor henzelf daar die zonnepanelen die het volledige dak bedekken nu zeker hun nut hebben bewezen.

Op de etiketen van de bieren vinden we de Basiliek terug, ‘het’ symbool van Koekelberg. Ze maken ‘klassiekers met een twist’ … een ‘Tripel’ van amper 6%, een American IPA die wordt ‘gejapaniseerd’ door rijst in het beslag te gebruiken om de hop nog meer tot uiting te laten komen, of ‘verbelgd’ met een zacht moutige en esterige basis. Met The Koekelbeer hebben ze hun ‘dorpsdorstlesser’ en we konden een Kölsch proeven die nog even op tank moest blijven zitten maar reeds veelbelovend is.

Het is niet meteen de bedoeling om met ‘one shots’ te werken maar wel degelijk om zich met een vast gamma een plaatsje in de bierwereld op te eisen. Al zullen er uiteraard ook leuke experimenten zijn om de brouwer en zijn ‘volgelingen’ alert en geboeid te houden. Nu ja, ontdek het gewoon allemaal zelf… ze zijn elke woensdag en donderdag vanaf de middag open en op andere momenten is er altijd wel iets mogelijk op afspraak.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!